hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Damaszkusz pengeélen

2013. 05. 23.
A jordániai miniszterelnök május 21-én arra kérte a washingtoni kormányt, hogy haladéktalanul telepítsen Patriot légelhárító rakétákat a szíriai határra. Az ammani vezetés attól tart, hogy a szíriai konfliktus rövid időn belül regionális háborúvá szélesedhet. Ennek lehetőségét Izraelben is reálisnak tartják, ahol a jordániai kéréssel párhuzamosan országos rakéta- és vegyifegyver-védelmi polgári védelmi gyakorlatot tartottak. A forgatókönyv szerint egyszerre három frontról, Szíriából, Libanonból és a Gázai-övezetből is támadás érheti a zsidó államot.

„A kötél pattanásig feszült. Akik a két végén állnak (Izrael az egyik oldalon, Szíria és a Hezbollah a másikon) elég, ha egy ujjukkal tovább húzzák, és elszakad. Akkor pedig nagy összecsapás kezdődik. Ez nem fenyegetés, és nem is túlzás vagy a tények hamis értelmezése. Ilyen ma a helyzet az ellenség északi frontján. Amikor azt mondjuk, hogy ma, akkor ez alatt nem a jövőt, hanem éppen ezt az órát értjük” – írta május közepén vészjóslóan Ibrahim al-Amin, a Hezbollah szócsövének számító Al-Akbar című lap szerkesztője.

Ez az álláspont minden bizonnyal Básár Aszad és Hasszán Naszrallah álláspontját is tükrözi. A szíriai elnök és a Hezbollah vezére mellett Irán is elégedett a legutóbbi hetek fejleményeivel. A damaszkuszi rezsim hadserege megerősítette pozícióit a szíriai felkelőkkel szemben, akik súlyos veszteségeket szenvedtek a Homszhoz közeli al-Kuszair városában. A lázadók kénytelenek voltak feladni a települést, és ezzel a kormányerők számára megnyílt az út a felkelés központjának és szimbólumának számító Homsz irányába. Aszad nem is titkoltan arra készül, hogy döntő fordulatot érhet el a több mint két éve húzódó polgárháborúban, amely már több mint 80 ezer áldozatot követelt.

A Damaszkusz-Bejrút-Teherán tengely magabiztossága a katonai sikerek mellett leg-inkább Vlagyimir Putyin megújult támogatására épül. Az orosz elnök nyíltan Básár Aszad rendszerének fennmaradására játszik, és ennek érdekében fokozta a szíriai rezsimnek nyújtott támogatását. Moszkva a nyugati kérések ellenére nemcsak a legkorszerűbb S–300-as légvédelmi rendszer szállítását vállalta, hanem a hadihajók ellen bevethető orosz Jakont típusú cirkálórakétákat is eladott Szíriának. Putyinnál süket fülekre találtak Benjamin Netanjahu kérései is, aki hiába próbálta lebeszélni a rakétaszállításokról a Fekete-tenger melletti Szocsiban nyaraló orosz vezetőt.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!