hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Vagyonbevallás a francia kormányban
A tevét pedig  megették

2013. 04. 25.
Totális transzparenciát hirdetett François Hollande azt követően, hogy a megszorításokon dolgozó költségvetési miniszter  adóelkerülés miatt lemondani kényszerült. Az eset olyannyira megtépázta a kormány amúgy is gyenge reputációját, hogy a francia elnök úgy döntött: a bizalom helyreállítása érdekében az összes kormánytag köteles beszámolni vagyonáról.

A Jérome Cahuzac körüli botrány nemcsak a konkrét tettek miatt nagyon kellemetlen a kormány számára, hanem annak szimbolikus jellege miatt is. Költségvetési miniszterként Cahuzac feladata volt a költségvetési szigor – más szavakkal a megszorítások – kivitelezése az egyre nagyobb költségvetési hiánnyal rendelkező Franciaországban. A hiány a tavalyi évben 4,8 százalék volt, szemben a megcélzott 4,5 százalékkal, az ország teljes tartozása pedig több mint 5 százalékkal emelkedett egyetlen év alatt, meghaladva a 90 százalékot. A kormány ugyanakkor megígérte Brüsszelnek, hogy az év végére 3 százalékra csökkenti a költségvetés hiányát, amihez drasztikus lépésre kell elszánnia magát. Mindezek fényében az egész kormány hitelességét rombolta le az a tény, hogy a költségvetési miniszternek titkos számlája van Svájcban.
A Cahuzac titkos számlájáról szóló hír még tavaly de­cem­­berben röppent fel, amikor a Mediapart nevű oknyo­mozó weboldal megírta, hogy a miniszternek a Svájci UBS nevű bankban volt egy titkos bankszámlája egészen 2010-ig. A portál szerint egy nappal azelőtt, hogy Ca­huzac a Nemzetgyűlés költségvetési bizottságának elnöke lett, egy diszkrét utat tett Genfbe, ahol lezárta a számlát, a pénzt pedig egy ázsiai adóparadicsomban lévő bankba utalta.
Jérome Cahuzac a portál információit őrültségnek nevezte, és mindenhol azt nyilatkozta, hogy sohasem volt számlája Svájcban vagy más külföldi országban. A Mediapart viszont egy olyan felvételt hozott nyilvánosságra, amelyen egy férfihang –  a portál szerint Cahuzac – azt mondja: „Az aggaszt, hogy ez a számla még mindig meg van nyitva a UBS-nél. Az UBS nem a legelrejtettebb bank.” A hangfelvételt végül az ügyészség is megvizsgálta, és arra a konklúzióra jutott, hogy azon a miniszter hangja hallható.
Ezt követően Cahuzac március végén kénytelen volt lemondani kormányzati pozíciójáról és átadni a miniszteri széket Bernard Cazeneuve Európa-miniszternek. Cahuzac tovább tagadta az ellene felhozott vádakat, még a Nemzetgyűlés előtt is – április 2-án azonban végül elismerte, hogy valóban rendelkezett egy számlával a svájci UBS bankban, amelyen 600 ezer eurót helyezett el. Svájci lapok szerint viszont ennél jóval több pénzről is szó lehetett. Az RTS nevű lap szerint 2009-ben Cahuzac 15 millió eurót próbált meg befektetni egy pénzügyi alapba, ami végül meghiúsult, mert az alap kezelői kockázatosnak tartották azt, hogy ismert politikai személyiség. A Tages-Anzeiger szerint ezt követően, amikor a pénzt átutalta Szingapúrba, Cahuzac hamis adóbevallást készített. A volt miniszter számára nagyon rosszkor jöttek ezek a lapinformációk, a francia adóhatóság ugyanis a közelmúltban kezdett el ellene egy széleskörű vizsgálatot adóelkerülés miatt.
Bár Cahuzac kedden még a képviselői mandátumáról is lemondott, az ügy hatalmas csapást jelent François Hollande és kormánya számára. A költségvetési hiány leszorítása érdekében ugyanis Hollande hadat üzent az adóelkerülés ellen, és minden követ igyekszik megmozgatni, hogy ne lehessen vagyonokat kimenteni adóparadicsomokba. Az egész erőfeszítés morális háttere vált hiteltelenné azáltal, hogy egy magas rangú kormánytag is részt vesz az adóelkerülésben. Hogy mentse a menthetőt, François Hollande úgy döntött, az összes kormánytagnak nyilvánosságra kell hoznia a vagyonát.
A transzparencia jegyében hétfőn nyilvánosságra hozott adatok azonban nem biztos, hogy valóban meggyőzték a megszorításoktól rettegő polgárokat. A listából ugyanis kiderül, hogy a baloldali arisztokráciának is nevezett szocialista politikusok némelyike komoly vagyonra tett szert az elmúlt évtizedekben. Laurent Fabius külügyminiszter vagyona például mintegy 6 millió euróra tehető, amelynek része egy párizsi és két vidéki ingatlan valamint 600 ezer euró értékű műtárgy. Michele Delaunay, az idősekért felelős miniszter vagyona szintén jelentősnek mondható, körülbelül 5,4 millió euróra tehető, de a legtöbb miniszter ugyanúgy nem mondható szegénynek. A transzparenciát erősítő lépés könnyen kontraproduktívvá válhat François Hollande számára, akinek elhíresült mondása, hogy „nem szeretem a gazdagokat”.
Mindenesetre a tovább romló közvéleménykutatási adatok rossz előjelet jelentenek a francia elnöknek, mint ahogyan az is, hogy a Maliban tartott győzelmi látogatásakor kapott tevét a helyi lakosok végül levágták és pörköltként megették.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!