hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Kettős robbantás Bostonban, méreg az elnöknek
Terrormaraton

2013. 04. 18.
Halálos áldozatai és súlyos sebesültjei vannak a bostoni maraton alatt történt dupla robbantásnak, ami után nem sokkal halálos mérget tartalmazó levelet kapott egy kongresszusi képviselő, majd Obama elnök. Lapzártánkkor ellentmondásos hírek érkeztek arról, hogy valakit letartóztattak a merénylettel kapcsolatban.

A támadásban – amely amerikai földön 2001. szeptember 11-e óta a legsúlyosabb ilyen jellegű tragédia – hárman meghaltak, és több mint száznyolcvanan sebesültek meg, akik közül sokan maradandóan megnyomorodtak.

Helyi idő szerint hétfőn 14:50-kor, miután a huszonháromezer versenyző mintegy háromnegyede már lefutotta a távot, egymás után két pokolgép robbant a nézőkkel zsúfolt célvonal közelében. A robbanószerkezetek maradványait egy speciális virginiai laboratóriumban vizsgálják. Az eddigi eredmények alapján két kuktában elhelyezett puskapor robbant, aminek a hatását szögekkel és csapágygolyókkal súlyosbították. A nyomozók egy nyomtatott áramkört és egy csomag elemet is találtak a helyszínen, ami a gyújtószerkezet részét képezhette. Az aktiválást valószínűleg mobiltelefon segítségével végezték. A bombákat a maradványok alapján fekete nejlonzsákokban vitték a helyszínre, de hogy hol rejtették el őket pontosan, azt még nem derítették ki.

A rendőrség segítségére lehet az a tény, hogy a bostoni maraton Amerika egyik legjobban dokumentált sporteseménye, hiszen a nézők korlátlanul készíthetnek fényképeket vagy videofelvételeket. A nyomozók szerdán már találtak egy olyan videofelvételt, amelyen valószínűleg a tettes szerepel röviddel a robbanások előtt. A kivitelezés módja arra utal, hogy a támadást kevesen követték el, vagy akár egyetlen merénylő is állhat a háttérben, és az is megfontolandó, hogy egy ilyen házilag összeállított szerkezet könnyen robbanhat szállítás közben is, így elképzelhető, hogy az összeszerelése a helyszín közelében zajlott.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!