hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Európát fenyegetik a vérengző drogbárók
Mexikó már nem elég

2013. 04. 18.
Európában is megvetnék lábukat a mexikói drogkartellek, sőt, az Europol jelentése szerint egyenesen a kulcspozíciók betöltéséért harcolnak. A kokain és szintetikus drogok importját a kontinensre már ma is jórészt mexikói bűnözők felügyelik. A legkegyetlenebb csoportok – mint például a név szerint is kiemelt Zetas kartell – barterben is dolgoznak: a kábítószert Északkelet- Európában gyakran szexrabszolgákra, míg Délkelet- Európában lőfegyverekre cserélik be.

Nem csak Európában, Délkelet-Afrikától Texasig világszerte növekvő félelemmel szemlélik a mexikói maffia terjeszkedését. Texasban a múlt hónapban a rendőrség őket nevezte meg az állam legjelentősebb bűnszervezeteként, amely nemcsak a kábítószer kereskedelemben, hanem zsarolásokban, emberrablásokban, vesztegetésekben és a pénzmosásban is mélyen érintett.

Afrika számos országában: Ghánában, Mozambikban, Nigériában és a Demokratikus Kongó területén, valamint Ázsia több részén a metamfetamin nevű szintetikus drog forgalmazását tartják kezükben a mexikóiak. „Azonosítottunk mexikóiakat Afrikában, és tudjuk, hogy együttműködnek a kartellekkel. Csak még nem állt össze teljesen a kép” – nyilatkozta egy érintett rendőrségi vezető a Voice of Americának.

Az Europol jelentése szerint Európa már túl van egy sikeres összecsapáson a Sinaloa kartellel, amely egy jelentős kokainelosztó központot akart felállítani a kontinensen. Európában eddig csupán néhány erőszakos cselekményt – jellegzetes tőrös gyilkosságokat – írnak a mexikói maffia számlájára, és a jövőben is szeretnék távol tartani a kartellek hírhedt brutalitását.

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetést követően belépéssel eléri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!