hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Amikor a hóhért akasztják
Lemondási hullám a Dumában

2013. 03. 07.
„Köszönet Önnek ezért a becsületes és felelősségteljes lépésért” – e szavakkal üdvözölte a Duma szóvivője Vlagyimir Pehtyin lemondását múlt szerdán, miközben a párttársak állva tapsoltak (ha nem is túl hosszan). A volt politikus – egyúttal az Etikai Bizottság elnöke – nevére ugyanis egy etikátlan ügy sötét árnyéka vetődött: kiderült, hogy bevallatlan külföldi ingatlanokkal rendelkezik.

„Köszönet Önnek ezért a becsületes és felelősségteljes lépésért” – e szavakkal üdvözölte a Duma szóvivője Vlagyimir Pehtyin lemondását múlt szerdán, miközben a párttársak állva tapsoltak (ha nem is túl hosszan). A volt politikus – egyúttal az Etikai Bizottság elnöke – nevére ugyanis egy etikátlan ügy sötét árnyéka vetődött: kiderült, hogy bevallatlan külföldi ingatlanokkal rendelkezik.
Az ügy pikantériáját az adja, hogy eddig éppen az ő neve fémjelezte a Duma-beli tisztogatási akciókat (melyeket el is neveztek „pehtyingnek”), és ő távolíttatta el például az ellenzéki Gennagyij Gudkovot is, korrupció gyanúja miatt. Ez volt az a pont, amikor a másik tábor is támadásba lendült, Alekszej Navalnij ismert ellenzéki ügyvéd-bloggerrel az élen, aki úgy vélte, nem ártana az Etikai Bizottság elnökének háza táján is sepregetni egy kicsit. Társaival aktív kutatásba kezdtek hát, és bár Oroszországban nem találtak kifogásolnivalót, munkájukat végül siker koronázta: kiderült, hogy Pehtyin (és saját tanácsadójaként működő fia) nevén Miami Beachen több mint kétmillió dolláros luxusapartmanok találhatók, sőt ráadásként egyéb floridai birtokok is, házzal, medencével.
A politikus kezedettől fogva tagadta a vádakat – kissé homályosan fogalmazva kijelentette, hogy „gyakorlatilag nincsenek” ingatlanjai az Egyesült Államokban; végül aztán mégis lemondás lett a vége. Búcsúbeszédében kijelentette, hogy képes méltósággal fogadni az ütést, majd hozzátette: harcolunk mi még. Rajta kívül még ketten mondtak le egyébként, sőt további hat képviselő feje fölött is gyűlnek a sötét felhők.
Egyesek szerint a képviselők gyors távozása „felsőbb sugallatra” történhetett. A Kreml már korábban meghirdette a maga korrupcióellenes kampányát, és jól jött néhány pozitív eredmény, amivel nem mellesleg Putyin népszerűségét is lehet némiképp emelni. Sőt, Andre Ballen, a Der Standard újságírója szerint a kormány akár a választók körében egyre népszerűtlenebb Egységes Oroszország pártot is hajlandó lenne beáldozni, ha úgy hozza a szükség. Putyin ezt túl fogja vészelni, nem véletlenül hozta létre az Összoroszországi Népi Frontot.
Ami pedig a lemondott politikust illeti, egy kormányközeli forrás szavait idézve „Pehtyint nem fenyegeti veszély, minden jól végződik majd”. Kijelentését meg is magyarázza: „Ha elítélnék a volt képviselőt, azzal elismernék, hogy az ellenzéki Navalnijnak van igaza, ez pedig sehogy sem illeszkedik bele a hatalom logikájába”. Eközben a kormány már készíti is elő a következő törvényjavaslatot, amivel megakadályozhatóak lesznek az ehhez hasonló leleplezések, vagyis nem lesz lehetőség magánszemélyek vagyoni helyzete után kutakodni.
Persze a másik oldal sem tétlen; Navalnij bloggertársa, akivel a Pehtyin-ügyet  kirobbantották (őt egyelőre csak doct-z nicknéven ismerheti a világ), egyenesen úgy véli, hogy százezer aktivista a képernyő előtt többet tud elérni, mint ha ugyanennyi az utcán tüntet; ráadásul ez a harc jóval biztonságosabb, és nem kell vérnek folynia egy rendszerváltáshoz.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!