hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Cameron legyőzte  a torykat
Gyorsított eljárás az alsóházban

2013. 02. 14.
Túlnyomó többséggel szavazta meg kedden a brit parlament alsóháza a melegházasságról szóló törvényjavaslatot. Annak ellenére, hogy David Cameron az alsóház kétharmadát maga mellé állította az ügyben, lehet, hogy pirruszi győzelmet aratott: pártjának ugyanis még a fele sem szavazott a javaslat mellett.

A konzervatív tábor meg­osz­tottsága az elmúlt héten egyre nyilvánvalóbbá vált, szombaton a Times, vasárnap pedig a Sunday Telegraph hozta címlapon, hogy a konzervatív táborban hatalmas az ellenállás a törvényjavaslattal szemben, és David Cameron úgy fog majd a szavazáson nyerni, hogy saját pártja nem áll mellette az ügyben.  
Vasárnap a párt hat „whipje” (a párt­fegyelmet betartató képviselők) kopogott be a televíziós kamerák jelenlétében a Downing Street 10-be, hogy átadják a miniszterelnöknek szóló levelüket, amelyben a törvény bevezetése ellen érveltek. A konzervatív pártnak a törvény ellen kampányoló képviselői szerint, ha a kormány kitart a törvényjavaslat mellett, a toryk elvesztik a következő választást. David Burrowes, Enfield és South­gate képviselője a Sunday Timesnak nyilatkozva kifejtette: „Jelentős nyugtalanság van a párttagság körében. Nem lehet figyelmen kívül hagyni, hogy a csapatok elégedetlenek, az emberek sodródnak el.” Bár a pártnak nincs naprakész taglistája, a becslések szerint a 2005-ös közel háromszázezres tagságnak alig több mint a fele van meg. A vidéki konzervatív politikusok szerint érzékelhető, hogy elfogytak a szimpatizánsok, akiket mobilizálni lehetne, így pedig aligha lehet választást nyerni.
A konzervatív párton belüli válság mélységét jelzi, hogy hétfőn a kormány három legfajsúlyosabb tagja, Theresa May belügyminiszter, William Hague külügyminiszter és George Osborne pénzügyminiszter a Daily Telegraph­-nak írt nyílt levélben állt ki David Cameron álláspontja mellett. A miniszterek véleménye szerint „a meleg emberekkel szembeni viselkedésmód megváltozott”, és „a melegházasság törvénybe iktatása a helyes dolog, amit most tenni kell”. A kormánytagok levele nem hozott fordulatot a konzervatív táboron belül: 303 képviselőből mindössze 126-an szavaztak a törvényjavaslat mellett, 139-en ellene, 75 képviselő pedig szándékosan hiányzott. A kormánytagok közül ketten szavaztak a törvény ellen, Owen Paterson környezetvédelmi és David Jones walesi ügyek minisztere, a többi ellenző – Philip Hammond hadügyminiszter, Jeremy Wright igaz­ságügy-miniszter, Dominic Grieve legfőbb ügyész – pedig inkább távol maradt a vitától.
Az érzékeny téma ellenére kedden nagyon higgadtan vitatkoztak egymással a parlamentben a törvényjavaslatot – vagyis a melegházasságot – támogató, illetve az azt ellenző képviselők. Egyetlen dolog volt csak szembetűnő, hogy a törvényjavaslatot kezdeményező David Cameron nem jelent meg a nyilvános vitán – Joe Biden alelnököt látta éppen vendégül – , helyette az esélyegyenlőségi miniszter volt a kormány vezérszónoka. (A miniszterelnök végül csak a zárószavazáson volt jelen.) A vita során az a szokatlan helyzet állt elő, hogy az egymással hagyományosan szemben ülő és szemben álló kormány és árnyékkormány tagjai versenyt szónokoltak a melegházasság mellett. Érdekes momentum, hogy az egyenlő házasságnak nevezett törvényjavaslat mellett érvelők sokszor olyan pátosszal szónokoltak, mintha a rabszolga-felszabadítás mellett érvelnének. Egy Labour-képviselő hivatkozott is a rabszolga-felszabadításra, sőt még Pat Robertsonra is, idézve az amerikai keresztény prédikátor és tévétulajdonos egyik megjegyzését, mely szerint a keresztények felismerték az emberek Isten előtti egyenlőségét, ezért harcoltak a rabszolgaság ellen.
A törvényjavaslat ellen érvelők több esetben is igyekeztek a szakmaiság és a politikai pragmatizmus talajára vinni a vitát, kerülve a hitharcot, és azt hangsúlyozva, hogy sem a konzervatívok választási programja, sem a koalíciós megállapodás nem említi a melegházasság ügyét, ezért annak gyorsított bevezetése érthetetlen. Edward Leigh konzervatív képviselő arra hivatkozott, hogy a törvényjavaslattal  a miniszterelnök elidegeníti pártja szavazóit. „Hitem szerint és sok millió állampolgár hite szerint a házasság heteroszexuális kapcsolat, nem csak egy romantikus vonzódás, ami bármely két ember között létezhet. Nemcsak szexuális kapcsolat, hanem olyan intézmény, amelyhez két különböző nemű ember szükséges. Ha ezt az alapkövetelményt kivesszük, akkor ami marad, az nem házasság” – fejtette ki Leigh.
A kormány ígérete szerint, ha a törvényjavaslat életbe lép, az nem fogja az egyházakat a melegházasság celebrálására kényszeríteni. Ehhez azonban még a felsőháznak is meg kell azt szavaznia, és sok konzervatív képviselő szerint ez már nem lesz annyira egyszerű.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!