hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Belügyek - Kinek áll a zászló Székelyföldön?

2013. 02. 21.
 Diplomáciai vita alakult ki Románia és Magyarország között a székely zászló erdélyi intézményekre való kitűzése kapcsán. Bukarest kikérte magának a kioktatást, határozottan elutasítva Németh Zsolt külügyi államtitkár nyilatkozatát, aki szerintük az etnikai alapú területi autonómia mellett foglalt állást.

Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke nyugalomra intette a feleket, és bírálta a magyar államtitkárt, kijelentve: Budapestről adott nyilatkozatokkal nem lehet megoldani semmit Bukarestben. Az RMDSZ elnöke szerint ugyanakkor nem sért semmilyen érdeket Romániában a székely zászló kitűzése. Az ügy beszédtéma volt Brüsszelben is, legalábbis a magyar miniszterelnök és Basescu román elnök között, akik az önmérséklet fontosságát hangsúlyozták. Az önmérsékletből azonban nem lett semmi, mivel Basescu politikailag már súlytalannak számít Romániában, míg a magyar miniszterelnök szavai eddig sem tudták féken tartani az erdélyi magyar politikát a személyes ügyüknek tekintő magyar politikusokat.
Az ügyben Victor Ponta román miniszterelnök adta a kezdő lökést.  Bukarestben a soros kormányülés felvezetőjében külön kérést intézett Titus Corlăţean külügyminiszterhez, hogy ne hagyják szó nélkül Németh Zsolt nyilatkozatát. A magyar külügyi államtitkár múlt kedden részt vett azon az ünnepségen, amelyen Budafok-Tétény polgármesteri hivatalának falára kitűzték a székely lobogót. A helyszínen Németh Zsolt szimbolikus agressziónak nevezte, hogy Hargita és Kovászna megye prefektusa körlevélben tiltotta meg a székelyföldi polgármestereknek a székely zászló kitűzését. Az államtitkár egyben arra buzdította a magyarországi önkormányzatokat, hogy szolidaritást vállalva a székelyföldi településekkel, tűzzék ki a székely zászlót az autonómia melletti kiállásukat jelezve.
Bogdan Aurescu államtitkár szerint elfogadhatatlan magyar kollégájának a nyilatkozata, amely ellentétben áll Románia és Magyarország stratégiai partnerségi kapcsolatával, valamint a jószomszédi viszony szellemiségével. Aurescu szerint Románia nem fogad el ilyen „sajnálatos beavatkozásokat”, amelyek megsértik a román alkotmányos és törvényes kereteket. Az államtitkár szerint Németh Zsolt kijelentésével „egyértelműen az etnikai alapú területi autonómia” mellett foglalt állást, amelyet nem tesz lehetővé a román alkotmány, és amely nem része a nemzeti kisebbségek jogainak védelmét szabályozó európai szabványoknak.
Kelemen Hunor RMDSZ-elnök szerint a székely zászló senkit nem sért, és senkit nem ér hátrány amiatt, hogy ezeket a jelképeket a „jóérzés határain belül” használják Románia magyarok lakta településein. „Az erdélyi politikát ismerők azonban tisztában vannak vele, hogy nem kellene ilyen provokatív témákkal terhelni a magyar–román kapcsolatokat, és nem a nyilvános nyilatkozatok a legmegfelelőbbek a székely zászló használatának megoldására” – vélekedett az elnök lapunknak. Kelemen sajnálja, hogy a két kormány között megszűnt a közös munka, nincsenek közös kormányülések, nincs napi kapcsolat, ugyanakkor egyfajta rivalizálás alakult ki az elmúlt időben. Az ügy romániai hatását is komoly indulatok jelzik, hiszen a nacionalizmus olyan eszme, amely szinte minden román politikai pártban felgerjeszthető. Több román honatya kezdeményez törvénymódosítást a kettős állampolgárság ügyében és a kötelező román nyelvhasználat kérdésében, ami tovább mélyítené a két ország közötti konfliktust, sőt óriási gondot okozna az erdélyi magyarságnak.
Ferenczi Zsolt háromszéki újságíró szerint a kérdés nem a zászló körül forog, hanem a politikai játszmák része, amelyek mindkét ország esetében a hazai publikumnak szólnak. Victor Ponta kormánya egyértelműen beszállt az eddig az Orbán kormány által erőltetett erdélyi politikai társasjátékba, és a román közvélemény szája szerint visszaszól, félretéve akár az eddig oly fontos európai normákat is. Nincs magyar képviselet a kormányban, nem kell udvariaskodni, ráadásul Tőkés László pártja, az EMNT okosan kelti a feszültséget az erdélyi ügyekben, amit a román fél nem hagyhat szó nélkül.
Kovács Zoltán erdélyi ügyvéd szerint Romániában törvény szabályozza a román és más országok zászlajának használatát, emellett létezik egy kormányhatározat, amely a romániai nemzeti kisebbségek szimbólumainak használatát engedélyezi – magyarázta lapunknak az ügyvéd. Tehát a törvény nem tiltja a székely zászló használatát, főleg, ha azt vesszük figyelembe, hogy sok romániai helységnek van saját zászlaja, címere, amit mindenféle retorzió nélkül használnak.

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetést követően belépéssel eléri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!