hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Fejcserék - Lassan áll össze az új Obama-kormány

2012. 12. 20.
Egy hónap van hátra Barack Obama beiktatásáig, az új kormány összetételéről és a következő négy év célkitűzéseiről azonban még mindig keveset lehet tudni. Az amerikai sajtó a múlt hétvégén közölte, hogy az elnök John Kerry demokrata szenátort jelöli külügyminiszternek, védelmi miniszternek pedig Chuck Hagel volt nebraskai republikánus szenátort választotta. Az értesülést a Fehér Ház még nem erősítette meg.

Január 21-én, hétfőn iktatják be Barack Obamát másodszor elnöki hivatalába. A ceremónia mottójául a „Hit Amerika jövőjében” szlogent választották. Az ünnepségen történelmi évfordulókról is meg akarnak emlékezni: a 150 évvel ezelőtti, 1863-as Emancipációs Kiáltványról, amely Abraham Lincoln nevéhez fűződik, és arról, hogy szintén 1863-ban fejezték be az amerikai kongresszus épületének, a Capitólium dómjának építését. Arról azonban kevesebb szó esett eddig, hogy Obama milyen stábbal és milyen célkitűzésekkel akarja vezetni az országot az elkövetkező négy évben.

Az biztos, hogy a miniszteri tárcák élén cserék várhatók, ami egyáltalán nem számít meglepőnek az Egyesült Államokban. A második világháború óta nem sokan vállaltak nyolc évet egy miniszteri tárca élén azoknál az elnököknél, akik két cikluson át vezették az országot. A legtöbben, öten Bill Clinton kormányában szolgáltak miniszterként két cikluson keresztül. Dwight D.

Eisenhowernél és George W. Bushnál két miniszter bírta nyolc éven át, Richard Nixonnál és Ronald Reagannél pedig egy-egy tárcavezető volt, aki vállalta mindkét ciklust.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!