hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Mexikói drogbárónők
Akik a férfiak helyére állnak

2012. 09. 01.
Egyre elkeseredettebb harc folyik a kábítószer terjedése ellen Mexikóban: az összecsapásoknak gyakran civil áldozatai is vannak: gyermekek, nők, újságírók is életüket vesztik. A legfrissebb hírek szerint az ország néhány régiója már Bagdadnál is veszélyesebb területté vált. Az Egyesült Államok is bevet mindent a drogkartellek ellen, a felderítésben szerepet játszanak a megfigyelő drónok, de a DEA (Kábítószer-ellenes Hivatal) nyomozói sem adják fel: csak az elmúlt években Arizonában és Texasban 140 csempészalagutat fedeztek fel.

A kábítószer-maffia vezetői is gyakran áldozatul esnek a hatalmi harcnak, de a legújabb hírek szerint van utánpótlás. A férfiak mögött álló feleségek, barátnők általában a háttérbe szorulnak, a jelentéktelen szerep azonban gyakran csak álca: nagyon sokan a megölt vagy letartóztatott férfiak helyére álltak. Éppen ezért a narkókirálynők mostantól kiemelt célpontjai az ügynököknek. Sandra Ávila Beltrán, a „Csendes-óceán királynője" a mexikói kábítószerpiac egyik legismertebb vezetőjévé vált. Ávilát a Sinaola kartell egyik alapítójának tartják, aki a legenda szerint tizenegy éve Joaquin „el Chapo" Guzmán szökését is segített megszervezni. Guzmán a Sinaola kartell vezetője, és a világ legkeresettebb drogbárói közé tartozik. Beltrán - aki elérte azt, amit kevesen: már életében legendává vált - 2007- ben egy magángéppel tartott az Egyesült Államokba, amikor lecsaptak rá, majd a múlt héten kiadták az amerikai hatóságoknak. Tárgyalása szeptember elején lesz.

Amerikai ügynökök már 2001-ben felfigyeltek rá, amikor egy lehallgatott telefonbeszélgetésben 100 kilogramm Chicagóba szállított kokain ellenértékének átadásáról tárgyalt. Úgy vélik, kulcsszerepet játszik a Mexikóból az Egyesült Államokba irányuló kábítószerkereskedelemben. A nyomozók szerint több mint egy évtizedig tartott, mire felküzdötte magát a csúcsra. Azt állítják, hogy a kolumbiai Juan Diego Espinozával folytatott viszonya révén egyesült a mexikói és a kolumbiai legerősebb kábítószerkartell. Ávila azon ritka kivételek közé tartozik, akik nyíltan színre léptek a hatalomért folytatott harcban. Kolumbiától Mexikóig a nőket éveken keresztül csak a férfiak szeretőiként kezelték, sőt, televíziós sorozatokat is készítettek a drogbárók környezetében élő, plasztikázott szépségekről. A „kábítószerkirálynőkről" készült filmek a kolumbiai szórakoztatóipar legsikeresebb termékei közé tartoznak.

A nők szerepe korábban valóban csak néhány kisebb jelentőségű háttérmunka elvégzésére korlátozódott, például drogfutárokként használták őket, vagy a rendőrség megvesztegetése volt a feladatuk. Csak néhány nő jutott valódi hatalomhoz, ilyen volt például a kolumbiai drogbáró, Pablo Escobar szeretője, Virginia Vallejo. Az újságíró 1983-tól 1987-ig folytatott viszonyt a Medellín kartell akkori vezetőjével. 2007-ben könyvet jelentetett meg az átélt élményekről. Angie Sanclemente, egykori fehérneműmodell és szépségkirálynő 31 évesen már egy csempészhálózat feje volt: irányítása alatt fiatal nők kokaint szállítottak Buenos Airesből Cancúnba, ahonnan Spanyolországba vitték tovább. Két éve tartóztatták le, és közel hét év börtönbüntetésre ítélték. Felipe Calderon államelnök 2006-ban hirdette meg a kábítószerkartellek elleni harcot, amely eddig 60 ezer áldozatot követelt.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!