hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Aki túlélte Mladicsot
Újra bíróság előtt a szerb mészáros

2012. 07. 19.
Újrakezddött hétfn Ratko Mladics szerb háborús bŐnösnek, a Jugoszláv Nemzeti Hadsereg volt vezetjének pere a hágai bíróságon. Az eredetileg május 17-én indult és a vád részérl elkövetett szabálytalanságok miatt azonnal felfüggesztett tárgyalás els napjaiban jelents tanúvallomások hangzottak el.

Elvedin Pasic, az eddigi legfontosabb szemtanú 14 éves volt, amikor csupán két férfi rokona higgadtságának köszönhette, hogy nem vált egyik áldozatává a 150 ember halálát okozó grabovicai mészárlásnak, amelyet Mladics irányítása alatt álló osztagok hajtottak végre.
„Édesapám és nagybátyám ragaszkodott hozzá, hogy ne velük, hanem a nőkkel és a gyerekekkel menjek. Először nem akartam engedni nekik, de ők azt mondták; álljak fel, és menjek, mert így megmenekülök. Ezután autóbuszokra tuszkoltak minket. Ekkor láttam utoljára az összeterelt férfiakat.” A ma 34 éves bosnyák
fiatalember (képünkön) könnyeivel küszködve osztotta meg a bírósággal életének valószínűleg legborzalmasabb tapasztalatait.
A most 70 éves Mladicsot 16 éves bujkálás után tavaly fogták el az észak-szerbiai Lazarevóban. A szerb nemzetiségű férfi ügyében 11 vádpontot tárgyalnak, amelyek népirtás, valamint háborús és emberiség ellen elkövetett bűnök alapos gyanúján állnak. Mladics tehető felelőssé Szarajevó 44 hónapon át tartó ágyúzásáért, amelynek következtében 10000 ember vesztette életét, valamint a 8000 áldozatot követelő szarajevói mészárlásért, amelyben többségében muszlim férfiakat és fiúkat gyilkoltak meg. Ez volt a legsúlyosabb atrocitás Európában a második világháború óta.
Ugyancsak tanúként hallgatták meg David Harlandot, a konfliktus idején a térségben szolgálatot teljesítő ENSZ-csapatok politikai tisztviselőjét, aki erőszakos, zsarnokoskodó embernek írta le Mladicot: „Nem volt semmi konkrét stratégiája, kivéve, ha a civil lakosság terrorizálását annak vesszük.” Harland tanúvallomása kulcsfontosságú a vád számára, hiszen megközelítőleg húsz alkalommal találkozott személyesen Mladiccsal, akiről feladatának eleget téve el nem hanyagolható információkat rögzített. Harland tanúskodott már a jelenleg bíróság előtt álló Radovan Karadzic volt bosnyák elnök és Slobodan Milosevics volt jugoszláv elnök tárgyalásán is.
A per folyamán tanúvallomást tesz Sir Richard Dannatt is, aki az 1992–1995 között tartó konfliktus ideje alatt a NATO-csapatok megbízott vezetője volt.
A tanúvallomások ellenére, amelyek döntő jelentőségűek lehetnek a per kimenetelére nézve, az áldozatok rokonai és a túlélők nem lehetnek biztosak abban, hogy a szenvedéseikért felelős személy végül elnyeri a büntetését – amennyiben a per elhúzódik, nem biztos, hogy a súlyos szívproblémákkal küzdő Mladic megéri az ítélethirdetést.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!