hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A börtön megöli az intellektust

2012. 07. 05.
Emberi jogi csoportok egyre határozottabban adnak hangot aggodalmaiknak, mióta 24 értelmiségit állítottak bíróság elé összeesküvés és terrorizmus vádjával Etiópiában. Az „össze­esküvk” között többnyire ellenzéki politikai vezetket és kormánykritikát megfogalmazó újságírókat találunk, mint például Eskinder Negát, aki májusban elnyerte az amerikai PEN-díjat a sajtószabadságért folytatott törekvéseiért – most viszont börtönben ül.

Hat hónapon belül ez a harmadik ilyen ügy, és Nyugaton általános az a vélemény, hogy Meles Zenawi miniszterelnök az ország terrorizmus elleni törvényeivel visszaélve saját kritikusait akarja elhallgattatni. A 2005 óta választási csalással vádolt Zenawi hol „terrorizmus”, hol „terroristák támogatása”, hol pedig „súlyos árulás” vádjával juttatja rács mögé bírálóit. Az igaz, hogy a terrorizmus súlyos probléma az országban, de ez az Eritreával határos szegény területeken jellemző, ahol még a turisták sincsenek biztonságban: az év elején többek között a Szegedi Tudományegyetem két oktatóját lőtték le ismeretlen fegyveresek az Erta Ale vulkánnál. Szintén állandóak a feszültségek Szomáliával, emiatt a térség szegény országai jövedelmük nagy részét fegyverkezésre költik.
Legutóbb 16 férfit, köztük újság­­-írókat és emberi jogi aktivistákat ítéltek el Etiópiában, amit a bíró azzal magyarázott, hogy a sajtószabadság örve alatt egy arab tavasz stílusú forradalom kirobbantásán munkálkodtak. Emberi jogi szervezetek azonban határozottan visszautasítják a vádakat, és a sajtószabadságot temetik az országban.
A legnagyobb visszhangot Eskinder Nega esete keltette, akit már hetedszer börtönöz be a jelenlegi rezsim. Az elismert újságíró Amerikában tanult, onnan tért haza, hogy lapot alapítson, de a hatalom sorra az összes lapját betiltotta, majd végül az újságírói engedélyt is megvonta tőle – ettől kezdve lett Nega blogger. 2011 ősze óta ül újra börtönben, így a májusban neki ítélt PEN-díjat felesége, a szintén újságíró Serkalem Fasil vette át, aki a 2005-ös választási csalások miatti tiltakozásért ugyancsak megjárta Etiópia csótányos börtöncelláit, sőt, egyik gyermekét a börtönben hozta világra. Fasil a díjjal kapcsolatban elmondta: azt férje minden meghurcolt etiópiai újságíró nevében venné át, ha lenne rá lehetősége. Negának azonban rosszak a kilátásai, mert június végén a bíróság bűnösnek ítélte terrorizmus vádjában, és az ügyész életfogytiglani börtönbüntetést kért a számára.
Ennél szerencsésebb az a két svéd, akiket éppen egy éve börtönöztek be, és „csupán” tizenegy év börtönbüntetésre ítéltek. Martin Schibbye újságíró és Johan Persson fotós bűne az volt, hogy illegálisan akartak átjutni Szomáliából Etiópiába. A svédeket az Ogaden Nemzeti Felszabadítási Front nevet viselő szomáliai lázadó csoport tagjaival együtt fogták el egy összecsapás során. Az újságírók a napokban úgy nyilatkoztak az őket meglátogató svéd diplomatáknak, hogy életük legnehezebb éve van a hátuk mögött. „Először csak azzal foglalkoztunk, hogy együnk, valahogy melegen tartsuk magunkat a cementpadlón és ne betegedjünk le – mondták. – Most pszichológiai kihívással nézünk szembe. A börtön megöli az ember intellektusát.”

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!