hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Nem szállnak vonatra a hamvak
Feszülő viszony

2012. 05. 25.
Egyre feszültebb a viszony az új román és a magyar kormány között. A bukaresti külügyminisztérium bekérette a magyar nagykövetet. Füzes Oszkár nem tudott eleget tenni a román fél kérésének, mivel vidéken korteskedett a Fidesz erdélyi partnerei mellett. A feszültséget csak növeli a Nyírő József író újratemetése körüli huzavona.

A magyar kormány aggodalommal figyeli az új román kormány intézkedéseit – állt abban a közleményben, amelyet Németh Zsolt, a Külügyminisztérium parlamenti államtitkára adott ki az új román kormány kisebbségpolitikájáról. A Külügyminisztérium kommünikéje kitér arra is, hogy Magyarország értetlenül áll a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem magyar karával kapcsolatos döntés előtt, amely „súlyos visszalépést jelent, mert az erdélyi magyarság alapvető szerzett jogait sérti”. (A május 7-én hivatalba lépett baloldali román kormány első intézkedéseivel megakadályozta a Marosvásárhelyi Egyetem magyar karának létrehozását.)
A román külügyminisztérium szerint ez az államtitkári nyilatkozat volt az oka a nagykövet hivatalos bekéretésének, ugyanakkor a kormány azt is felrótta a magyar félnek, hogy a magyar országgyűlés támogatja Nyírő József erdélyi író pünkösdi székelyudvarhelyi újratemetését.
Az eseményen Kövér László házelnök is beszédet mond, így téve hivatalossá azt. A nagyköveti vizit elmaradása óta folyamatos az adok-kapok a két fél között – amit egyesek a választási kampánnyal magyaráznak, mások  a Fideszen belüli erdélyi vonal megosztottságával indokolnak. A Fidesz jelenleg a Németh Zsolt és a Tőkés püspök által irányított erdélyi politika mellett áll ki, háttérbe szorítva ezzel a Kövér László és Szász Jenő MPP-elnök alkotta formációt, akik éppen a sokak szemében erősen nacionalista Nyírő újratemetésével igyekeznek az erdélyi politika felszínén maradni.
A román kormánykörök azzal is fokozták a nyomást, hogy az összes erdélyi magyar származású prefektust egy napon menesztették mindenféle indoklás nélkül, majd bejelentették: nem maradhat a közigazgatásban olyan közszolga, aki nem, vagy csak részben beszéli a román nyelvet. A vá­lasztási években így szokott ez lenni, mondja az egyik RMDSZ-es polgármesterjelölt, aki szerint a fő gond a Tőkés püspök vezette politikai formáció agresszív autonómiát követelő kampánya, mert ez mozgósítja a többségi román társadalom magyarokkal szimpatizáló tagjait is, hogy szavazzanak a nacionalista érzelmű pártok jelöltjeire.
A román kormánykörök igyekeznek finoman fogalmazni Nyírő ügyében, és adminisztratív eszközökkel megakadályozni az újratemetést. Leg­­­újabban a CFR, azaz a román vasút adott ki közleményt, miszerint nem kapott engedélyt az író hamvainak szállítására, így azok nem lehetnek ott a Csíksomlyóra induló zarándokvonaton. (Nyírő Józsefről szóló cikkünket lásd itt)

Ellenérzések

A romániai lapok nem takargatják ellenérzéseiket az ügy kapcsán: az Evenimentul Zilei címŐ napilap tudósítása „a választási kampány els nagy botrányaként” tálalta, hogy „az író, magyar fasiszta vezet hamvait kihantolták Spanyolországban, és nagy pompával Romániába hozzák”.  Nyír „a magyar szélsjobb rádiós propagandájának éllovasa volt” az Evenimentul Zilei szerint. A lap román történészekre hivatkozva állítja: Nyír egyike volt azoknak, akiket a budapesti kormányzat hátrahagyott, hogy a Romániának átadott Erdélyben de facto fenntartsák a magyar uralmat. A lap hivatkozik szélsséges véleményekre is, akik szerint Nyír a második világháború kitörése után „terrorista csoportok” tagja volt, s mint ilyen, románok meggyilkolásáért is felels.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!