hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Melegedő álláspontok
Obama hivatalosan támogatja a meleg­házasságokat

2012. 05. 18.
„Obama az els meleg elnök” – közölte címlapján a Newsweek, miután az amerikai elnök az ABC News televíziónak adott interjúban múlt hétfn bejelentette: támogatja a homoszexuálisok házasságkötését. Obama ezzel megváltoztatta korábbi álláspontját, amire állítása szerint az késztette, hogy saját stábjában is számos „jó” példát látott homoszexuális, monogám kapcsolatokra. Az állásfoglalás leginkább Mitt Romney malmára hajthatja a vizet, aki saját táborába tudja vonni az eddig tle idegenked evangéliumi keresztényeket.

Amerikai politikai elemzők nagyon merésznek nevezik Obama nyilatkozatát, amely bár szimbolikus, hiszen az elnök saját véleményét tükrözi, mégis olyan erőteljes jelzés az amerikai társadalom számára, amelyről egyelőre nem lehet tudni, milyen hatással lesz az őszi választásokra. Az elnök azóta tovább is lépett a témában, amikor egy tévéműsorban jelentette be: valójában alkotmányellenesnek tartja a házasság védelméről szóló törvényt, amely a házasságot egy férfi és egy nő közötti kapcsolatként határozza meg. Lépé­sét az indokolhatta, hogy a kilencvenes évek óta 27 százalékról több mint 50 százalékra nőtt a melegházasságok támogatottsága Amerikában – az AIDS-elleni kampányoknak, illetve olyan közéleti személyiségeknek köszönhetően, akik nyíltan vállalják homoszexualitásukat.
Ugyanakkor az amerikai nemzet jelentősen megosztott a kérdésben – éppen Obama bejelentése előtt egy nappal tiltották be Észak-Karolinában a melegházasságokat és élettársi kapcsolatokat, csatlakozva ezzel több mint 30 másik államhoz. Azokban az államokban, ahol engedélyezett az azonos neműek házassága, többnyire az állami döntéshozók vagy bíróságok döntése nyomán alakult így, viszont a tizenkét kulcsfontosságú államban, amelyek végül el fogják dönteni a 2012-es választást, tízben népszavazás döntött a melegek házasságkötésének elutasításáról.
Az elnök a bejelentésével azt is kockáztatta, hogy elidegeníti szavazótáborának központi magját, az afroamerikai hívőket, akik vallási alapon elutasítják az azonos neműek házasságkötését. A fekete gyülekezetek internetes oldalait elégedetlenkedő kommentek lepték el az elnökkel kapcsolatban, akit korábban nagy arányban védtek és támogattak. Obama érzékelte az ebben rejlő veszélyt, ugyanis néhány órával az ominózus interjú után rögtön konferenciahívást kezdeményezett legalább nyolc afroamerikai pásztorral, hogy „kimagyarázza” magát. A vallási vezetők nem mindegyike fogadta kitörő örömmel a lépést, és nyíltan kifejezték: az elnök melegeket támogató nyilatkozata meglehetősen nehézzé teszi számukra, hogy támogassák újraválasztási kampányában.
Obama kampánystábja abban reménykedik, hogy a liberálisok támogatása kompenzálni fogja a lépés politikai kockázatát, a homoszexuális életmódot támogatók száma pedig az elhatárolódó független szavazókét. Az biztos, hogy az elnök kampányára hatalmas összegek folynak be. Múlt hét kedden az Oscar- és Golden Globe-díjas George Clooney házában tartottak adománygyűjtő rendezvényt, ahol Obama megerősítette álláspontját: ez „egy logikus kilépés, hogy Amerika azzá váljon, aminek lennie kellene”. Majd hozzátette: „Ha szeretettel fogadjuk azokat, akik nem olyanok, mint mi, az vajon erősebbekké tesz minket? Úgy vélem, igen.”
Úgy tűnik, Obama ezzel a lépéssel összezárta a konzervatív tábort, aminek nyertese egyértelműen Mitt Romney lehet, akit mormon hite miatt mindeddig távolságtartóan kezeltek az evangéliumi keresztények és a konzervatív katolikusok. A különböző keresztény vezetők egyértelművé tették: kulcsfontosságú számukra a téma. Obama álláspontját a házasság elleni támadásnak minősítik, ezért minden rendelkezésre álló lehetőséggel kampányolni fognak a jelenlegi elnök ellen. 
A bibliai nézeteket valló vallásos szavazók számára további bizonytalanságot okozhat az is, hogy Romney Obama nyilatkozata előtt meglehetősen ingatag álláspontot képviselt a kérdésben. Egyfelől a tradicionális házasság mellett érvel, és alkotmányban rögzítené, hogy a homoszexuális párok ne köthessenek házasságot, másfelől támogatná őket a gyermekek örökbe fogadásában, és mindeddig úgy nyilatkozott, hogy az azonos neműek házassága nem minősül vallási kérdésnek. Szombaton egy egyetemi rendezvényen fő üzenete az volt, hogy az evangéliumi szavazók számíthatnak rá, mert „egy közös világnézet” szerint fogja vezetni az országot, amelybe beletartozik az is, hogy a házasság kizárólag egy férfi és egy nő között jöhet létre. Ezzel szerette volna megnyerni az evangéliumi keresztényeket, akiknek többsége nem fogadja el a mormon vallást a kereszténység részeként.
Mitt Romney-nak további kihívást jelent, hogy míg Obama miatt most arra kényszerült, hogy egyensúlyozzon a kulturális kérdésekben, a független szavazókat a gazdasági témákkal tudná igazán megnyerni. Obama és Romney egyelőre fej-fej mellett haladnak a közvélemény-kutatások adatai szerint.

Női viszály

Megromlott a kapcsolat Michelle Obama és Oprah Winfrey között Edward Kleinnek, a New York Times korábbi szerkesztjének új könyve szerint. Klein szerint a First Lady féltékeny a népszerŐ mŐsorvezetre, akinek szerinte túl nagy befolyása van a férjére. A kezdeti baráti kapcsolatban közvetlenül Obama választási gyzelme után jelentkeztek az els konfliktusok, amiben Oprah-nak kulcsfontosságú szerepe volt. A First Lady tanácsadói állítólag aggodalmukat fejezték ki az iránt, hogy Oprah túl közel került az elnöki családhoz. A két n közötti ellentét oda vezetett, hogy amikor a televíziós mŐ­sor­vezet felajánlotta segítségét Michelle Obamának a gyermekek elhízása ellen indított kampányához, a first lady visszautasította a lehetséget.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!