hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Csecsemőkkel kereskedtek
A múlt nem enged

2012. 05. 24.
Akár háromszázezer újszülöttet is ellophattak és pénzért örökbe adhattak: fény derült a katolikus egyház babakereskedelmének 50 évére Spanyolországban. Családok százai, akiktől spanyol kórházakban vették el gyermekeiket, ostromolják most a kormányt hivatalos vizsgálatért.

A múltat eltörölni nem egyszerű dolog - ebben biztos lehet az a spanyol apáca, akit jóval nyolcvanadik születésnapja fölött, néhány hete állítottak bíróság elé gyermekrablás és okirat-hamisítás vádjával. Maria Gomez Valbuena nővért, aki megtagadta az együttműködést a madridi bírósággal, a tárgyalás után kiáltásokkal fogadták az utcán egybegyűlt tiltakozók.

Valbuena nővér esete csak egyike annak a több mint kilencszáznak, amelyekben végre vizsgálatot kezdett a spanyol igazságügyi minisztérium. Az érintett gyerekeket orvosok, nővérek, apácák és papok titkos hálózata adta-vette egy kiterjedt hálózatban, amely a Franco-diktatúra alatt, a negyvenes években vette kezdetét, és a kilencvenes évek elejéig tartott. Számos anyának mondták azt, hogy gyermeke meghalt szülés közben vagy után, az anyák azonban, akik gyakran gyermekanyák voltak vagy hajadonok, nem nézhették meg gyermekeik holttestét, és nem vehettek részt a temetésen.

A valóságban az újszülötteket olyan gyermektelen családoknak adták el, akik katolikus hitük és anyagi biztonságuk miatt a vér szerinti anyánál megfelelőbb szülőknek tűntek. Apácák és papok várakozólistákat állítottak össze a leendő szülőkről, és a dokumentumokat meghamisítva az örökbefogadó szülők nevét írták az anyakönyvi kivonatokra. Az új szülők számos esetben nem is tudták, hogy az örökbe fogadott gyerek lopott volt, mivel azt hazudták nekik, hogy a szülőanya lemondott róla.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!