hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Akikről szeretnek elfeledkezni: a terrorizmus áldozatai
Kárpótlás

2012. 05. 18.
Bárhol a világon alanyi jogon igényelhessenek kártérítést és rehabilitációt azok, akik terrorcselekmények következtében maradandó sérülést szenvedtek – javasolja a jöv hónapban megjelen ENSZ-jelentés. Ben Emmerson, az ENSZ terrorelhárítási és emberi jogi referensének dossziéja szeretné felhívni a figyelmet arra, hogy a jelenlegi élet- és utasbiztosítási kötvények többsége nem nyújt valódi támogatást azoknak, akik terrorcselekmények áldozataivá válnak.

A biztosítókra nyomást kell gyakorolni Emmerson szerint annak érdekében, hogy olyan változások történjenek, amelyeknek eredményeként gyors és hathatós segítséget nyújthatnak majd a terrorcselekményekben megsérülteknek, illetve az elhunytak rokonainak. Angliában örömmel fogadják a Ben Emmerson által megfogalmazott javaslatot, miközben a nemzetközi jogrendszernek azt róják fel, hogy túlságosan sokat tesz az olyan terrorizmust pártoló személyek támogatásáért, mint Abu Katada. A radikális vallási vezetőt – akit Oszama bin Laden jobbkezeként ismernek Nyugaton – 2001 óta szeretnék kiutasítani Nagy-Britanniából, de a férfi elszánt jogi küzdelmet folytat a brit kormánnyal, amelyben épp az Emberi Jogi Bíróságtól kapott segítséget (Időzavar. Hetek, XVI. évf. 17. szám). A jelentést június 20-án tárják az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa elé.
A jelentés megszületésének hátterében olyan esetek állnak, mint Will Pike-é, aki a mumbai terrortámadás brit nemzetiségű áldozataként semmiféle anyagi segítséget nem kapott orvosi kezeléséhez. A tolókocsiba kényszerült
fiatalember tetemes összeghez jutott volna, amennyiben egy egyszerű autóbalesetben bénul le, mivel azonban Mumbaiban vakációzó brit turistaként érte a tragédia, hazatérve senki sem foglalkozott vele.
Hasonló esetek Baliban, Törökországban és Egyiptomban is történtek nyugati turistákkal. Azok, akik az Egyesült Királyság területén szenvednek el terrortámadás miatt sérülést, a Bűnügyi Sérülések Kompenzációs Hatóságától (Criminal Injuries Compensation Authority) kérhetnek kártérítést 1000 fonttól 500 ezer fontig terjedő összegben – az áldozatok azonban itt is a kifizetések késleltetése miatt panaszkodnak. A külföldi terrorcselekmények brit áldozatainak kárpótlása ügyében eddig Kenneth Clarke igazságügy-miniszter lépett fel: az ő tervezete szerint kisebb sérülések esetén 2500 fontot, míg mind a négy végtag lebénulása esetén 250 ezer fontot fizetne az állam.
Mindössze néhány országban működik kielégítő kompenzációs rendszer, beleértve az Egyesült Államokat, ahol egy speciális programot dolgoztak ki a szeptember 11-ei terrorcselekmény áldozatai számára. A legtöbb helyen vagy késik a kárpótlás, vagy egyáltalán meg sem érkezik. Pilar Manjón, aki húszéves fiát vesztette el a 2004-es madridi vonatrobbantásban, arról nyilatkozott, hogy ismer olyan áldozatokat, akik anyagilag nem engedhetik meg maguknak a normális táplálkozást, amire felépülésükhöz szükség lenne. „Erről a tragédiáról megfeledkeztek azok, akiknek nem szabadott volna” – mondta a fiát gyászoló anya.
Emmerson jelentése azt is felveti, hogy az ENSZ államainak meg kellene fontolniuk egy olyan törvény bevezetését, amely tiltja azoknak a biztosítási termékeknek a marketingjét, illetve értékesítését, amelyek terrorcselekmény okozta halálesetekre nem fizetnek.

Alvó terroristák a brit rendrségben

Abdul Rahman az els olyan rendr, akit terrorizmus gyanúja miatt bocsátanak el a brit rendrségtl. A 33 éves férfi az MI5 információi szerint 2001-ben Pakisztánban ellátogatott egy terroristatáborba, ahol kiképzésen vett részt. Rahman a pakisztáni út tényét elismeri, azt azonban tagadja, hogy terrorista kiképztáborban járt volna. Engedélyét még 2007-ben, egy biztonsági felülvizsgálat keretein belül vonták vissza. Ügyvédei azt állítják, hogy védencüket soha nem hallgatták ki vagy tartóztatták le terrorizmus gyanúja miatt.
A férfi Bangladesben született, és muszlim vallású. Ügyvédei és rokonai vallásos, családszeret emberként írják le. Rahman faji és vallási megkülönböztetés áldozatának tekinti magát. Öt éve zajlanak a jogi csatározások a volt rendr és munkahelye között, amelyeket eddig titkosan kezeltek, de a közelmúltban Rahman kérésére nyilvánosságra hoztak.Az MI5 további két vagy három esetben folytat vizsgálatot olyan rendrök ellen, akiket terrorista kapcsolatokkal gyanúsítanak.

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetést követően belépéssel eléri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!