hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Titkos háború Irán ellen
Drogkartellek a terrorizmus szolgálatában

2011. 12. 29.
Az Egyesült Államok „a legkülönbözőbb eszközökkel igyekszik információkhoz jutni Iránról" - ismerte el Martin Dempsey tábornok, a vezérkari főnökök egyesített tanácsának elnöke a CNN-nek adott interjúban. Egyre több jel utal arra, hogy az Egyesült Államok mellett Izrael - és más nyugati országok - fokozták a teheráni rezsim atomprogramjának megállítására indított titkos háborút. Teherán azonban az utóbbi évtizedekben a nemzetközi droghálózatokat is fehasználta arra, hogy támogatást nyújtson terrorszervezetek, elsősorban a libanoni Hezbollah számára, így a küzdelem ezekkel szemben is elkezdődött.

December elején lezuhant Irán területén egy lopakodó CIA-drón (képünkön), amelynek feladata a The New York Times szerint az iráni nukleáris létesítmények feltérképezése volt. Az RQ-170-es pilóta nélküli felderítőgép a CIA-flotta egyik legérzékenyebb, az ellenség védelmének megkerülésére tervezett felderítő eszköze. Az irániak szerint az amerikai drónra Kásmar város közelében találtak rá, mintegy 225 kilométerre az afgán határtól. Irán jelezte, hogy Obama elnök tiszteletteljes kérése ellenére sem adja vissza az Egyesült Államoknak a kémrepülőgépet, és komoly válaszlépéseket tervez a légtérsértés miatt.

Ehud Barak izraeli védelmi miniszter egy bécsi konferencián elmondta, hogy még mindig „van idő gyors, összehangolt, bénító" szankciókra az iráni olajkereskedelem és a központi bank ellen, „de ha a szankciók szigora ettől egy kicsit is elmarad, akkor nem érik el céljukat. Az Iráni Központi Bank elleni globális támadásra és a teljes elszigetelésére van szükség" - mondta.

December 16-án éjjel újabb rejtélyes robbanás rázta meg Iránt, tizenhat ember meghalt, több mint húszan pedig megsebesültek, köztük több külföldi - írta az Ynet.news hírportál iráni hírügynökségi jelentésekre hivatkozva. Az incidens egy acélgyárban történt az iráni Jadz tartományban. November 12-e óta ez már a harmadik detonáció Iránban: előzőleg egy Teherán melletti rakétabázison következett be hatalmas robbanás, majd az atomprogram egyik kulcslétesítményét rázta meg ismeretlen eredetű detonáció. (Lapzártakor érkezett hírek szerint szintén robbanás történt Iszfahánban, a második legnagyobb iráni olajfinomítóban is.)

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!