hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Meghalt a vörös hóhér

2011. 12. 22.
„Mennyből származó nagy ember": ezt a frázist használta évekig az észak-koreai propaganda Kim Dzsong Il dik­tátorra, csakúgy, mint azelőtt apjára, Kim Ir Szenre, és most fiára, Kim Dzson Ünre. Bár Észak-Koreában a köztereken zokogva búcsúztak a „Kedves Vezetőtől", aki a hivatalos változat szerint az utolsó pillanatig népének szentelte életét. Igaz, közben uralmának tizenhét éve alatt 3,5 millió ember halt meg Észak-Koreában a rezsim büntetőtáboraiban vagy csak úgy szabadon az éhezés miatt.

Kim Dzsong Il a 21. század egyik legnagyobb politikai szörnyetege volt. Az apja, Kim Ir Szen által megkezdett sztálini típusú - ám brutalitásában azon is túlmutató - diktatúrát követve 1994-től vezette a Koreai Népi Demokratikus Köztársaságot, kialakítva egy olyan államot, amit George Bush volt amerikai elnök „a zsarnokság előretolt helyőrségének" aposztrofált. Elődjéhez hasonlóan szívinfarktus végzett vele.

Apja az észak-koreai alkotmány szerint örökkévalóságig szóló elnöki címet kapott, így fia kénytelen volt megelégedni a szerény „Legfelsőbb Vezető" titulussal. Hatalma alatt az ország fejlesztését kifejezetten a hadseregre összpontosította, így gyakorlatilag romba dőlt körülötte az ország. A kilencvenes években a felelőtlen kormányzást több áradás és természeti katasztrófa is tetézte. Hatalmas éhínség tört ki, ami orvosi és humanitárius ellátás hiányában száz­ezrek halálához vezetett. A kommunizmus legfelső szintjén álló phenjani rezsim tétlenül nézte, amint polgárai fakérget és gyökereket rágcsálva haldokoltak országszerte. Megdöbbentő hír volt az is, amikor nyilvánosságra hozták azokat a műholdfelvételeket, amelyekből kiderült, hogy az ország villamos és elektromos hálózata semmit sem fejlődött 1992 és 2009 között.

Személye körül már apja idejében elindult a személyi kultusz felépítése. A „Kedves Vezérről" a párttörténet elterjesztette, hogy születését csillag megjelenése és kettős szivárvány jelezte az égen. Különleges képességeket tulajdonítottak neki, például azt, hogy még az időjárást is

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!