hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Meghalt a vörös hóhér

2011. 12. 22.
„Mennyből származó nagy ember": ezt a frázist használta évekig az észak-koreai propaganda Kim Dzsong Il dik­tátorra, csakúgy, mint azelőtt apjára, Kim Ir Szenre, és most fiára, Kim Dzson Ünre. Bár Észak-Koreában a köztereken zokogva búcsúztak a „Kedves Vezetőtől", aki a hivatalos változat szerint az utolsó pillanatig népének szentelte életét. Igaz, közben uralmának tizenhét éve alatt 3,5 millió ember halt meg Észak-Koreában a rezsim büntetőtáboraiban vagy csak úgy szabadon az éhezés miatt.

Kim Dzsong Il a 21. század egyik legnagyobb politikai szörnyetege volt. Az apja, Kim Ir Szen által megkezdett sztálini típusú - ám brutalitásában azon is túlmutató - diktatúrát követve 1994-től vezette a Koreai Népi Demokratikus Köztársaságot, kialakítva egy olyan államot, amit George Bush volt amerikai elnök „a zsarnokság előretolt helyőrségének" aposztrofált. Elődjéhez hasonlóan szívinfarktus végzett vele.

Apja az észak-koreai alkotmány szerint örökkévalóságig szóló elnöki címet kapott, így fia kénytelen volt megelégedni a szerény „Legfelsőbb Vezető" titulussal. Hatalma alatt az ország fejlesztését kifejezetten a hadseregre összpontosította, így gyakorlatilag romba dőlt körülötte az ország. A kilencvenes években a felelőtlen kormányzást több áradás és természeti katasztrófa is tetézte. Hatalmas éhínség tört ki, ami orvosi és humanitárius ellátás hiányában száz­ezrek halálához vezetett. A kommunizmus legfelső szintjén álló phenjani rezsim tétlenül nézte, amint polgárai fakérget és gyökereket rágcsálva haldokoltak országszerte. Megdöbbentő hír volt az is, amikor nyilvánosságra hozták azokat a műholdfelvételeket, amelyekből kiderült, hogy az ország villamos és elektromos hálózata semmit sem fejlődött 1992 és 2009 között.

Személye körül már apja idejében elindult a személyi kultusz felépítése. A „Kedves Vezérről" a párttörténet elterjesztette, hogy születését csillag megjelenése és kettős szivárvány jelezte az égen. Különleges képességeket tulajdonítottak neki, például azt, hogy még az időjárást is

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetést követően belépéssel eléri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!