hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Diktátorok fekete éve

2011. 12. 29.
1945 - Mussolini és Hitler halála - óta nem bukott meg egyetlen év alatt annyi diktátor, mint idén. A sort Ben Ali tunéziai elnök kezdte, aki az év elején kitört tömegtüntetések elől január 14-én elmenekült az országból. Bár távollétében egy tunéziai bíróság feleségével együtt utólag 35 év szabadságvesztésre és 13 milliárd forintnak megfelelő pénzbírságra ítélte, szerencsésnek mondhatják magukat, miután Szaúd-Arábia menedéket adott a számukra.

Ben Ali bukása után a véres tüntetések átterjedtek Egyiptomra is. Hoszni Mubarak egyiptomi elnök 2011. február 1-jén bejelentette, hogy nem indul a szeptemberben esedékes elnökválasztáson. A tüntetések azonban tovább folytatódtak, így az elnök 2011. február 11-én lemondott, és a hatalmat a hadsereg vezérkarának adta át. Mubaraknak Benjamin Ben-Eliézer volt izraeli védelmi miniszter menedéket ígért, ám a volt elnök ezt elutasította. Áprilisban a még általa kinevezett főügyész elrendelte Mubarak és két fia letartóztatását. A katonai tanács kezdeményezésére májusban kezdődött a per, amelyen a súlyos beteg volt elnököt megalázó körülmények között, hordágyon, vasketrecbe zárva hallgatták ki. A vádak alapján az Egyesült Államok egykori legfontosabb közel-keleti arab partnerének számító Mubarakot halálbüntetés fenyegeti.

Drámai éve volt a 33 éve regnáló Ali Abdullah Szale jemeni elnöknek is. Az országban tavasszal szintén véres tömegtüntetések kezdőd­tek, ahol lemondását követelték - eredménytelenül. Június 3-án rakétagránáttal merényletet kíséreltek meg ellene. A támadásban négy testőre meghalt, ám Szale elnök súlyos sérülésekkel ugyan, de túlélte a merényletet. Amerikai információk szerint testének 40 százaléka és tüdeje is megégett. Szaúd-Arábiába vitték gyógykezelésre, de szeptemberben visszatért. Végül novemberben beadta a derekát, és bejelentette, hogy nem indul a 2012. januárra kiírt elnökválasztáson.

Nem úszta meg ennyivel Moamer Kadhafi líbiai vezető. Az Ezredes 41 éven át korlátlan hatalommal irányította az észak-afrikai országot. Sokáig úgy tűnt, hogy a márciusban kitört felkelés és a NATO légicsapásai sem tudják megingatni uralmát. Végül eljött az ő ideje is, és a Líbiai Szocialista Népköztársaság Szeptember 1-jei Nagy Forradalmának Testvéri Vezére és Útmutatója szülővárosa, Szurt mellett egy csatornában fogságba esett. Hiába volt Kadhafi a világ egyik leggazdagabb embere - személyes vagyona a 100 milliárd eurót is meghaladta -, utolsó órái pokolian teltek. Elfogói megkínozták, majd megölték. Holttestét egy hentesboltban tették közszemlére. Miután mindenki kedvére megköpdöshette, tetemét a sivatagban ásták el.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!