hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Sár és özönvíz Olaszországban
Árral szemben

2011. 11. 17.
A héten Silvio Berlusconi elveszítette a parlamenti többséget, és kilátásba helyezte lemondását. Az olaszokat azonban a kormányválságnál is jobban megdöbbentette az, hogy hetek óta rendkívüli esőzések és sárlavinák pusztítanak az országban. A sok nehézséget megélt helyiek számára is nehéz megküzdeni a sorozatos természeti csapásokkal, amelyek tucatnyi áldozatot követeltek. Helyszíni tudósításunk.

A csapássorozat 2011. október 25-én délután kezdődött, amikor a néhány óra leforgása  alatt lehullott 580 mm eső miatt több települést elöntött a víz és a sár Toszkána és Liguria határán. A világörökség részének nyilvánított Cinque Terre két faluján (Vernazza és Monterosso al Mare) a tengerbe hömpölygő hatalmas víz- és hordalékmennyiség zúdult keresztül, és magával vitt mindent, ami az útjába került.

Az árvíz vernazzai áldozatai közül az egyik a kisváros életében aktív szerepet játszó, mindig jókedvű, mosolygós 50 éves trafikos: Sauro Picconcelli, aki a tragédia napján is a szuveníreket árusító kis üzletében tartózkodott. A vízszint szemmel látható emelkedésekor az emberek üvöltve biztatták, hogy merítsen bátorságot, és jöjjön elő boltjából, de ő hezitált. Végül egy ajtót fogott meg, hogy azzal tartson ellent az ömlő sárnak, de elnyelték a szürke hullámok. Giorgio Napolitano olasz köztársasági elnök aranymedállal tüntette ki a Cinque Terrét sújtó áradás egy másik áldozatát, Sandro Usai önkéntest, akit Monterossóban az ömlő sár temetett el, miközben két turistának segített.

Az október 25-ei árvíz eddig hivatalosan 10 áldozatot követelt, és 3 eltűntet tartanak nyilván. Franciaországban viszont 3 holttestet dobott partra a tenger, melyek azonosítása folyamatban van. Az október 25-ei események miatt a tartomány közútjainak 43 százaléka járhatatlanná vált, és mintegy 1200 ember kényszerült elhagyni az otthonát.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!