hetilap

Hetek hetilap vásárlás
„Obama megmutatta az igazi arcát”

2011. 11. 17.
Ronthatják Washington és Jeruzsálem kapcsolatát a francia és amerikai elnöknek az izraeli miniszterelnökkel kapcsolatos sértő megjegyzései, amelyek egy bekapcsolva felejtett mikrofon révén jutottak a média tudomására. Az izraeli miniszterelnöki hivatal nem kommentálta az esetet, izraeli képviselők szerint azonban Sarkozy és Obama leleplezték magukat.

A francia Arrêt sur Images internetes lap hétfői számában számolt be arról, hogy a G20-ak csúcstalálkozóján a két államfő sajtótájékoztatójuk után zárt ajtók mögött folytatta az egyeztetéseket, ahol az amerikai elnök bírálta francia kollégáját azért, mert Párizs - holott tisztában volt az amerikaiak ellenző álláspontjával - nem figyelmeztette Washingtont arról, hogy a palesztinok mellett fog szavazni az UNESCO-ban. Ezt követően azonban gyorsan az izraeli miniszterelnökre terelődött a beszélgetés, és Sarkozy kijelentette, hogy „ki nem állhatja, mert egy hazug". „Magának elege van? Hát még én, nekem mindennap egyeztetnem kell vele!" - felelte erre Obama a francia lap szerint, amely hozzátette: a két politikus természetesen meg volt róla győződve, hogy egy magán­be­szél­getésről van szó, a mikrofonjaikat azonban nem kapcsolták ki, így mindenki hallhatta az elhangzó mondatokat.

Egy izraeli politikus minderre csípősen megjegyezte, hogy Sarkozynek „hallania kellene, miket mond róla Merkel". Az izraeli miniszterelnöki hivatal és a külügyminisztérium nem kommentálta az esetet, és az izraeli Jerusalem Postnak nyilatkozó hivatalos személyek - a figyelmet a beszélgetésről elterelve - a francia-izraeli kapcsolatokat próbálták a fókuszba helyezni - a lap szerint sikertelenül.

Míg azonban Sarkozy megjegyzése csak egy ütős szalagcímre futotta, Obama válasza jóval nagyobb visszhangot váltott ki Izraelben. John Bolton korábbi amerikai ENSZ-nagykövet nyáron egy interjúban kijelentette, hogy „Obama kétségtelenül a leginkább Izrael-ellenes elnök az Egyesült Államok történetében". Ezzel szemben Dan Shapiro izraeli amerikai nagykövet éppen a múlt héten beszélt arról Jeruzsálemben, hogy Obama támogatja Izraelt és a két ország közötti szoros kapcsolatokat. Izraelben azt remélik, hogy Shapiro látja jól a dolgokat, de attól tartanak, Bolton értékelése pontosabb. Egy Likud párti izraeli képviselő, Danny Danon pedig úgy vélekedett, hogy „Obama megmutatta igazi arcát, és lelepleződött Izraellel és Netanjahu miniszterelnökkel szemben tanúsított barátságtalan és tisztesség­telen viselkedése. Aki eddig kételkedett ebben, most láthatja: Obama rosszul bánik Izraellel".

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!