hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A líbiai Caligula
Kitálalt Kadhafi személyi titkára

2011. 11. 24.
Vajon sejtette-e András herceg, II. Erzsébet angol királynő fia, hogy az őt tripoli luxusvillájában vendégül látó Kadhafi éppen az ágyból kelt ki, aznapi negyedik (vagy éppen ötödik) hölgyvendége mellől? Pedig az a nap 2008-ban nem sokban különbözött az összes többitől – állítja Fajszál, a hajdani diktátor belső embere.

Fajszál, aki hét évig dolgozott Kadhafinak, jogot tanult a tripoli egyetemen. A diktátor rendszeresen tartott előadásokat saját politikai nézeteit összefoglaló „Zöld könyvéről” diákok előtt – ilyen alkalmakkor az előadóterem mellett kialakítottak egy szobát, amelyben egy franciaágyon kívül semmi más nem állt, és ide vezették be a Kadhafi által kiszemelt lányokat.
A tripoli egyetemen tartott előadása után a diktátor több diák hátterét is lenyomoztatta, majd az egyetem vezetése azzal kereste meg Fajszált, hogy Kadhafi belső szolgálatra kívánja őt alkalmazni. Bár Fajszálnak esze ágában sem volt Kadhafi szolgálatába lépni, a családját ért fenyegeté­sek­ből hamar megértette, hogy a további ellenkezés nemcsak értelmetlen, de életveszélyes is lenne. A vonakodva szolgálatba lépő fiatalember egy hónapos kiképzést kapott kávé- és teakészítésből, valamint a diktátor kedvenc ételeinek elkészítéséből. Fajszál azonban nemcsak főzött, hanem a diktátor személye körüli szolgálat is a feladatai közé tartozott: ő készítette el azt a vastag sminket, amelyet Kadhafi a nyilvánosság előtt mindig viselt – különösen a Chanel kozmetikumokat kedvelte –, és a kopaszságát palástoló speciális francia készítményt is az ő dolga volt a diktátor fejére kenni.
Fajszál, aki Kadhafi halála után került fogságba, elmondta: 2008 novemberében az angol királyi család képviseletében érkezett látogatóba András herceg, hogy a két ország kapcsolatainak építéséről és az olajüzletről tárgyaljon. A tiszteletére tartott vacsorán Fajszál hagyományos ételeket – kuszkuszt, tabulét és humuszt – szolgált fel, amelyeket a herceg lelkesen dicsért, és hálából ahhoz is hozzájárult, hogy közös fotó készüljön róla és Fajszálról. Mindezt – a látogatás tényét és az elhangzott beszélgetés tartalmát – a napokban megerősítette András herceg sajtóirodája is. A 29 éves Fajszál, akit a vallási ünnepekre való tekintettel rövid időre kiengedtek a börtönből, családja otthonában, Tripoliban találkozott az újságírókkal.
Fajszál arról is beszámolt, hogy Kadhafi, aki mindvégig igyekezett a sátorban lakó, tevetejen élő, puritán beduin törzsfő képét kommunikálni magáról, valójában extravagáns életet élt luxus körülmények között, és a szex megszállottja volt. Egy átlagos napon legalább négy nőt tett magáévá, akik közül sokan a hálószobából egyenesen a kórházba kerültek komoly belső sérülésekkel. Kadhafi egy alkalommal a párizsi szexnegyedbe, a Pigalle-ra küldte egyik emberét, hogy szexuális segédeszközöket szerezzen be a számára. Emellett olyan sok Viagra tablettát fogyasztott, hogy ukrán származású ápolónőjének a veszélyesre nőtt adagok csökkentésére kellett őt intenie.
Fajszál jó kapcsolatba került Kadhafi több női testőrével is, akikről köztudomású volt, hogy mindannyian megfordultak a vezető ágyában, sőt az ügyesebbek komoly vagyonra tettek szert az ajándékba kapott házak és készpénz segítségével. Egyes esetekben külföldről is hoztak nőket Kadhafi számára, ami alkalmanként akár 300 ezer dolláros költséget is jelentett. Mindeközben Szafia, Kadhafi felesége önálló életet élt a férjétől különváltan – Fajszál a szolgálatban töltött hét éve alatt mindössze kétszer találkozott vele. Vonakodva bár, de Fajszál azt is beismerte, hogy tudott Kadhafi biszexuális beállítottságáról, sőt a diktátor őt magát is megpróbálta megrontani. Nem egy alkalommal volt szemtanúja annak, hogy a diktátor fiatal férfiakat látott vendégül ágyában.
A tehetős családból származó Fajszál maga is részesült Kadhafi bőkezű ajándékaiból, autót és házat kapott munkaadójától. A diktátor halála után együtt tartóztatták le a Kadhafi belső körét alkotó személyekkel. Az őt elfogó csapat parancsnoka, Szalah Ben Szasszi szerint azonban nem valószínű, hogy vádat emelnek ellene, hiszen élete a soha nem kívánt szolgálat révén már éppen eléggé holtvágányra futott: „A zsarnok az ő életét is tönkretette” – magyarázta Szasszi.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!