hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Labdák a levegőben
Ilan Mor, Izrael új magyarországi nagykövete a közel-keleti „dzsungelről”

2011. 09. 22.
Néhány napja érkezett Magyarországra az új izraeli nagykövet, aki éppen a közel-keleti diplomácia idei legmozgalmasabb hetében foglalta el új állomáshelyét. Ilan Mor a Heteknek adta első magyarországi interjúját, még az ENSZ-közgyűlés megkezdése előtt. A közép-európai gyökerekkel rendelkező diplomata korábban Pekingben, Bonnban és Los Angelesben is szolgált, legutóbb az izraeli hadsereg stratégiai tanácsadói posztját cserélte fel a budapesti nagykövetségre.

Ma reggel Abdullah jordániai király azt nyilatkozta, hogy Izrael nem dughatja a homokba a fejét: tudomásul kell vennie, hogy a világ nem ugyanaz körülötte, mint egy évvel ezelőtt. Ön szerint hogyan változott a világ?

- Ha a Közel-Keletet nézzük, akkor nem jó irányba. Nem tudjuk, milyen kimenetele lesz a változásoknak, de sokan, akik kezdetben arab tavaszról beszéltek, ma inkább arab őszt vagy arab telet emlegetnek. Egyiptomban például a kormányváltást követően felerősödött az utca hangja, és ez befolyásolja a hatalom döntéseit. A sok bizonytalanság között egy biztos: Izrael stabil sziget ebben a térségben. Néhány hete Tel Avivban jártam a sátoros tüntetők között, akik nagyobb társadalmi igazságosságot követeltek. Büszke voltam arra, hogy az izraeliek milyen békésen, a demokratikus keretek között tudtak kiállni a jogaikért.

Lehet, hogy Izrael stabil, de egyre magányosabb. Nem frusztrálja ez az embereket?

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetést követően belépéssel eléri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!