hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Jogos a gázai blokád

2011. 09. 09.
Fokozódik a feszültség Törökország és Izrael között, miután az ankarai kormány kiutasította az izraeli nagykövetet, és felfüggesztett minden katonai megállapodást eddigi szövetségesével, arra hivatkozva, hogy Izrael nem kért bocsánatot a Gázai övezetbe tartó török hajó elleni tavalyi kommandós akcióért. Benjamin Netanjahu szerint „Izraelnek nem kell bocsánatot kérnie azért, hogy megvédi saját civil lakosságát, a gyermekeit és a városait”.

A tavalyi flottaincidens ügyében készült hivatalos ENSZ-jelentés megállapította, hogy ugyan túlzott volt az izraeli katonai fellépés, ugyanakkor biztonsági megfontolások – a fegyvercsempészés megakadályozása – miatt jogos a Gázai övezet körüli izraeli zárlat, amelyet a jeruzsálemi kormány a Hamasz terrorszervezet uralta övezet ellen rendelt el.
A török kormány válaszul arra készül, hogy feljelentést tesz Izrael ellen a hágai nemzetközi bíróságon. Törökország ugyanis továbbra is Izraelt hibáztatja az incidensért, amelyben nyolc török és egy török származású amerikai vesztette életét. Izraelben azonban rámutatnak arra, hogy a hajók egyes utasai brutálisan rátámadtak az izraeli kommandósokra, akik önvédelemből használták fegyvereiket.
A NATO-szövetséges Törökország és a szintén a Nyugat stratégiai partnerének számító Izrael közötti feszültség fokozódása az Európai Unió vezetőit is nyugtalanítja. A német külügyminiszter bírálta a heves törökországi reakciókat. Guido Westerwelle sürgette, hogy Törökország fogadja el az ENSZ-vizsgálat vitatott eredményét. A német külügyminiszter hangsúlyozta, hogy az ENSZ vizsgálata független és átlátható volt, ezért az eredményeket komolyan kell venni, akkor is, ha egyes pontjaival nem mindenki ért egyet.
Az ankarai kormány álláspontját Olaszországban is bírálták. Az olasz parlament külügyi bizottságának alelnöke szerint a Berlusconi-kormányt megdöbbentette az, hogy Törökország nem ismer el semmilyen felelősséget az incidens miatt, jóllehet a provokatív tengeri flottillát egy török iszlamista segélycsoport szervezte, és a hajók török kikötőből indultak el.
„A Palmer-jelentés mindkét fél felelősségét rögzítette. Izraeltől elvárja, hogy fizessen kártérítést az áldozatok családjának, Törökországtól pedig azt, hogy tartsa tiszteletben a nemzetközi jogot. Izrael alapvetően elismerte a jelentés megállapításait, Törökország azonban bocsánatkérést követel, és közölte, hogy a jövőben hadihajókat küld a Gázába induló segélyhajók kísérésére. Felháborító, hogy ilyen durván semmibe vesznek egy ENSZ-nyilatkozatot, ami kiegyensúlyozott, sőt inkább Törökországra nézve kedvező” – nyilatkozta az ATV híradójának Fiamma Nirenstein, az olasz parlament külügyi bizottságának alelnöke.
Közben Izraelben egyre nagyobb aggodalommal figyelik, hogy az egyiptomi hatalomváltás óta a Sínai-félszigeten iszlamista szélsőségesek vetették meg a lábukat. Ráadásul, ha a palesztinok kikiáltják független államukat, több száz­ezer zsidó kerülhet veszélybe Ciszjordániában.

„Izrael tart a hágai bíróságtól”

Interjú Yavuz Baydar isztambuli politikai elemzvel

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!