hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A döntés völgyében
A palesztinok tárgyalás helyett az ENSZ-hez fordulnának

2011. 09. 22.
Barack Obamának lapzártánkkor az ENSZ-ben elmondott beszéde alaposan lehűtötte Mahmúd Abbász reményeit, hogy még az őszi ülésszakon színvallásra kényszeríthetik a palesztin állam elismerésének kérdésében. Az amerikai elnök leszögezte, hogy nem lehet egyoldalú lépésekkel kiváltani a tárgyalásokat. A palesztin indítványt sok ország támogatja, de Nicolas Sarkozy francia elnök figyelmeztetett: az Egyesült Államok vétója erőszakhoz vezethet a térségben. Igaz, a halasztás is az utcára küldheti a tömegeket.

A PFSZ  immáron két éve rendszeresen elutasítja a konfliktus párbeszéddel való rendezését (a Palesztin Hatóság az Arafat-féle Palesztin Felszabadítási Szervezet Végrehajtó Bizottságának alárendelten működik az oslói szerződés alapján, így politikai kérdésekben továbbra is a PFSZ szava a döntő - a szerk.). A tárgyalások felvételét teljesíthetetlen és jogsértő előfeltételekhez kötötte annak érdekében, hogy ennek terhét Izraelre hárítsa. (Eszerint Izraelnek végleg és teljes mértékben be kellett volna szüntetnie a '67-ben elfoglalt területeken létesített zsidó városok és falvak építését, és még a tárgyalások megkezdése előtt köteleznie kellett volna magát a '67 előtti vonalakra való visszavonulásra.) E követelések súlyosan sértették az oslói megállapodásokat, és a tárgyalások puszta értelmét is kétségbe vonták. A PFSZ korábban eldöntötte, hogy a palesztin államot egyoldalúan kívánja kikiáltani azért, hogy ne kösse meg a palesztinok kezét a további követelések (például a menekültek tömeges visszatérése) érvényesítésében.

Az amerikai adminisztráció és a nemzetközi kvartett lapzártánk idején is igyekszik rávenni Abbászt, hogy az utolsó pillanatban álljon el az ENSZ-hez benyújtandó kérelmétől.

A palesztin vezetés azonban hajthatatlannak tűnik szándékában, hogy az ENSZ-hez fordul tagfelvételi kérelemmel. Az ENSZ alap­okmánya értelmében minden „békeszerető állam" taggá válhat, ha a Biztonsági Tanács legkevesebb kilenc tagja javasolja, feltéve, ha az állandó tagok egyike sem emel kifogást, és a Közgyűlés kétharmados többséggel elfogadja azt.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!