hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Hirtelen fordulat a Strauss-Kahn ügyben
Vádlóból vádlott: nem hisznek a szobalánynak

2011. 07. 07.
Ejthetik a vádat Dominique Strauss-Kahnnal, az IMF volt vezérigazgatójával szemben, mivel kiderült, hogy a vád koronatanújának szavahihetősége erősen megkérdőjelezhető. A 32 éves guineai származású szobalányról számos olyan adat derült ki a vádhatóság nyomozása során, amely miatt az ügyészség nem tudja őt tanúként felhasználni.

Joan Illuzzi-Orbon manhattani ügyész szerint ahhoz, hogy a szobalányt tanúként használják az ügyben, az ügyészeknek hinniük kell abban, hogy bűncselekmény történt. Illuzzi-Orbon hozzátette: „Abban a pillanatban, amikor nem tudunk hinni az embereknek, nem tudunk vádat sem emelni." A meglehetősen eufemisztikus megfogalmazást úgy lehetne lefordítani, hogy az időközben megismert tények fényében maga az ügyészség sem tud hinni a Nafissatou Diallo nevű guineai szobalánynak, aki többszörös szexuális erőszakkal vádolta meg a 62 éves Dominique Strauss-Kahnt (DSK). (A nő ruháján talált DNS-nyomok ugyan bizonyítják azt, hogy szexuális kapcsolat történt, de Strauss-Kahn kezdettől tagadta az erőszak tényét.)

A guineai származású szobalány szavahihetőségével kapcsolatos kétségek már alig egy héttel Strauss-Kahn letartóztatása után felmerültek: a nyomozóhatóság és az ügyészség ugyanis egy olyan beszélgetésre bukkant, amely alig 28 órával az állítólagos erőszakoskodás után készült, és amelyen a szobalány egy kábítószer-terjesztéssel vádolt férfival beszélget. A beszélgetés során - amelyet a börtönökre vonatkozó szabályok szerint automatikusan rögzítettek - a szobalány azt mondta: „ne aggódj, a pasasnak sok pénze van, tudom, mit csinálok".

A beszélgetés felfedezése után a nyomozóhatóság egyre több gyanús nyomot talált Diallo életvitelében, akit a sajtó eleinte mélyen vallásos és gyermekét özvegyen egyedül nevelő muzulmán bevándorlóként mutatott be. Bár a nő azt állította, hogy a Sofitel hoteltől kapott fizetése az egyetlen keresete, számláján a hatóságok 100 ezer dollárnyi pénzt találtak, amelyet több összegben, készpénzben fizettek be. A New York Post korábban azt állította, hogy a Sofitel férfi vendégei gyakran vették igénybe a prostituáltként is tevékenykedő nő szexuális szolgáltatásait, innen származik a pénz.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!