hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Élen járnak
Olümposzi adósságok: Európa pillére megrendült

2011. 06. 23.
A „kis nemzet csodája" szlogennel beharangozott 2004-es athéni olimpia közel 12 milliárd dollárba került a jelenlegi árfolyamon számolva, ami a kezdeti költségvetés duplája, és ez még nem tartalmazza az utolsó pillanatban elkészült infrastruktúra költségeit. A mostani gazdasági válság kialakulásához azonban az országban sok másfajta krízis vezetett, a megoldásához pedig a társadalmon belüli válság kezelése is szükséges lenne.

Az állandó tüntetések Athén­ban a Szintagma téren azt mutatják, hogy a görög emberek úgy érzik: a politikai rendszer által egyre jogfosztottabbak, és a megszorítások csak fokozhatják a távolságot a kormány és a lakosság között, ami már „robbanásveszélyes" szintre juthat. A hitelek mel­lett az egész lakosságot sújtó újabb megszorításokat is bevezettek, és ez váltotta ki az újabb tüntetéseket. A görög kormány rendkívül népszerűtlen adóemelésekkel, elbocsátásokkal, a kikötők, repterek és stratégiai ágazatok privatizációjával próbálja lefaragni kiadásait. Az egyik transzparens felirata sokatmondó: „Nem tartozunk, nem adunk el semmit, és nem fizetünk".

A szakszervezetek már 48 órás sztrájkkal fenyegetnek, ezzel is nagyobb nyomást gyakorolva a kormányra, hogy minél előbb találja meg a módját annak, hogy az újrakezdés elinduljon.

A csalódott görögök többsége a gazdaság összeomlásáért a „semmirekellő, korrupt és hozzá nem értő" politikusokat okolja, akik megadóztatják a szegényeket és a középosztályt, ezenkívül megszorító intézkedéseket hoznak, míg a gazdagok külföldi bankszámlákon tarthatják a vagyonukat. Szerintük a kialakult helyzet legalább annyira a korrupt és alkalmatlan görög politikusok hibája, mint a spekulánsoké: harminc éve hibát hibára halmoz a politikai vezetés. Meghamisítják a statisztikákat, késleltetik a fizetéseket, teljesen ellenőrizetlenül kötnek üzleteket a bankokkal, és semmilyen törvény vagy hatóság előtt nem vállalnak felelősséget. „Az emberek már most is túl sokat dolgoznak, nem kérhetnek tőlük többet. Nyolcórás munkanap? Az nekünk már csak jó vicc! A barátaim 10-12 órákat dolgoznak egy nap havi 500-700 euróért, miközben egy kisebb albérlet rezsivel együtt több mint 500 euró" - válaszolta egyikük.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!