hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Nukleáris pofon Merkelnek
Baden-Württemberg: 1953 óta először vesztett a CDU

2011. 04. 01.
58 éves kormányzás után veszítették el a kereszténydemokraták Baden-Württemberget. A vasárnapi német tartományi választásokon Rajna-Pfalz tartományban is a megerősödött Zöldek és a baloldal koalíciója került ki győztesként.

Baden-Württembergben a keresztény unió a szavazatok 39 százalékával a legerősebb párt maradt, de az SPD (23,1) és a Zöldek (24,2) megszerezték a parlamenti többséget. Stefan Mappus 58 évnyi CDU-kormányzás után Win­fried Kretschmannak adja át a miniszterelnöki posztot.
Rajna-Pfalz tartományban az eddig kormányzó szocialista pártnak súlyos veszteséggel kellett szembenéznie, ám Kurt Beck megtarthatja továbbra is miniszterelnöki pozícióját. Miután az SPD 35,7 százalékot ért el, és koalíciós partner után kell néznie, kétségtelen, hogy a 15,4 százalékot elérő Zöldekkel ülnek tárgyalóasztalhoz. A liberális FDP mindkét tartományban visszaesett, Rajna-Pfalzban nem sikerült elérniük a parlamenti minimumot sem.
A szavazás kimenetelét egyértelműen befolyásolták az olyan nemzetközi problémák, mint a fukushimai atomerőmű sérülése. Emellett Angela Merkel kancellár, aki egyben a CDU pártelnöke is, sokat veszített népszerűségéből, miután a németországi atomerőművek leállításának ügyében nem elég határozottan járt el. Baden-Württembergben a lakosságot a „Stuttgart 21” elnevezésű pályaudvarépítési projekt is foglalkoztatja, ami ellen vasárnap este több ezren tüntettek.
A Zöldek változást ígérnek, hangsúlyozta Winfried Kretschmann, aki szerint készen állnak a kormányváltásra, és képesnek érzik magukat a feladat teljesítésére, írja a Berliner Morgenpost napilap.
Rajna-Pfalz szocialista miniszterelnöke, Kurt Beck szerint a választási eredmények mögött a japán katasztrófahelyzet áll, ezért nem tekinti magát vesztesnek. Tárgyalásokba kezdenek a Zöldekkel, de elvárja, hogy a másik oldal is ugyanannyira elkötelezett legyen a koalíció iránt.
Angela Merkel a vasárnapi választásokról azt mondta, hogy „fájdalmas nap” volt. Bár a keresztény unió politikusa, Stefan Mappus elveszítette baden-württenbergi miniszterelnöki helyét, Merkel pozíciója továbbra is stabil. Hasonló a helyzet a liberális FDP berkeiben is: bár Rainer Brüderle gazdasági miniszter leköszönni készül, Guido Westerwelle külügyminiszter pártelnöki posztja biztosnak tűnik, legalábbis még egy ideig. A FDP a több szavazat érdekében a következő választásokon valószínűleg az elnök lemondását fogja kezdeményezni, de erről hivatalosan csak április 11-e után döntenek.
A CDU-n belül szintén az atomerőművek körül merült fel a legtöbb ellentét. Sokan nem tartják hitelesnek a párt, valamint a kormány hirtelen irányváltását az atomenergia terén, és úgy gondolják, hogy csupán választási trükk áll a háttérben. Angela Merkel azonban kijelentette, hogy nem tartozik az atomenergia támogatói közé többé, mivel megváltozott a véleménye, írja a Frankfurter Allgemeine Zeitung.
Egyes politikusok úgy gondolják, hogy a keresztény unió elvesztette hitelét, és a lakosság már nem tudja, hogy milyen célokat képviselnek. Eközben a szocialisták már az új kancellárjelölt személyén gondolkoznak. Többen javasolják Peer Steinbrück korábbi német pénzügyminisztert, mivel rengeteg nemzetközi tapasztalattal és szaktudással rendelkezik.
(Hajdú-Bencze Adrienn, Berlin – atv.hu)

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!