hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Felgyújtanák Londont
Anarchia az Egyesült Királyságban

2011. 04. 01.
Órákkal a szakszervezetek békés óriástüntetése után London központját a randalírozók vették birtokba. A pár száz fős csoport szétverte az olimpiai visszaszámláló órát és London bevásárlónegyedében tört-zúzott. A rendőrségi beavatkozás utáni mérleg több mint kétszáz letartóztatott és nyolcvannégy sérült, akik közül többeket kórházban kellett ellátni. Az anarchisták az akciót az április 29-ei hercegi esküvő „főpróbájának” tekintették, akkor ugyanis még nagyobb káoszt akarnak kelteni.

Mintegy negyedmilliónyian tüntettek vasárnap Londonban a kormány megszorító intézkedései ellen. A brit kormány öt év alatt a kiadások csökkentésével és adóemeléssel kívánja lefaragni a teljes költségvetési hiányt. A tervezett intézkedések elleni tüntetésre hívtak fel a szakszervezetek vasárnap.
A békés tömeg végigvonult London belvárosán, majd néhány órával a demonstráció befejezése után egy kisebb csoport randalírozni kezdett London belvárosában; az Oxford Circusról a Picadillyre, majd a Trafalgar térre vonultak. A rendőrség egészen addig nem avatkozott be amíg meg nem támadták a téren álló olimpiai visszaszámláló órát. A rendőrök ekkor indultak el a National Gallery lépcsőjéről a tüntetők megfékezésére, akik ugyancsak megtámadták a rendőröket.
A továbbiakban a pár száz álarcos fiatal szeméttárolókat döntögetett, üvegeket és téglákat hajigált, kirakatokat és bankautomatákat tört be London West End negyedében, a Ritz Hotelnél és a Fortnum and Mason luxusáruháznál tüntettek, majd tüzet gyújtottak a Trafalgar téren. A rendőrségnek végül sikerült bekerítenie a zavargókat. A több mint nyolcvan sérült között a hírek szerint harmincegy rendőr is volt; összesen kétszázegy személyt tartóztattak le. Videofelvételek és fotók alapján tovább keresik a zavargás kezdeményezőit.
A rendőrségi beavatkozásért felelős parancsnok, Bob Broadhurst eszetlen suhancoknak nevezte a randalírozókat, akiknek semmi közük nem volt a békés tüntetéshez. Arra a kérdésre, hogy vajon a rendőrség miért nem avatkozott be előbb, Broadhurst parancsnok azt válaszolta, nincs elég rendőr minden londoni épület védelmére – a tüntetés idején így is négyezerötszáz rendőr teljesített szolgálatot az utcán. A tüntetést szervező szakszervezetek szintén elítélték a történteket, amelyek rossz fényt vetettek a több százezer békés tüntetőre, és reményüket fejezték ki, hogy üzenetük ennek ellenére eljut a kormányhoz. A brit kormány a tüntetés másnapján megerősítette, hogy költségcsökkentő tervei megvalósításától a történtek sem térítik el.
A környék rendjéért felelős önkormányzat, a Westminster Council illetékesének nyilatkozata szerint az utcák rendjének és tisztaságának helyreállítása több ezer angol fontba került – a Trafalgar téren a szokásos harminc-negyven ember helyett szombaton egész éjszaka mintegy száz takarító dolgozott. Az olimpiai órát készítő Omega szakemberei úgy találták, az óra csak „felületi” sérüléseket szenvedett, karcolásokat és festéknyomokat találtak rajta, helyreállítása így nem fog problémát okozni.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!