hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Le Pen lánya áll nyerésre
Pánik a fedélzeten

2011. 03. 10.

Földrengést okozott a francia politikai életben egy friss közvélemény-kutatás, amely szerint Marine Le Pen nyerné a jövő áprilisban esedékes elnökválasztás első fordulóját. A Harris Interactive közvélemény-kutató által készített felmérés részleteit a Le Parisien publikálta.

A közzétett adatok szerint Jean Marie Le Pen lánya, Marine Le Pen, aki idén februárban vette át a szélsőséges Nemzeti Front vezetését apjától, 23 százalékot szerezne az első fordulóban, amennyiben a jobboldal jelöltje Nicolas Sarkozy, a szocialista párté pedig Martine Aubry lenne. Ez utóbbiak mindketten 21 százalékot szereznének. Bár a szocialista párt (PS) vezetője Martine Aubry, a szocialistáknál hosszadalmas jelölési folyamat előzi meg a jelöltséget – így a közvélemény-kutatást két másik eshetőségre is elkészítették: az egyik esetben Dominique Strauss-Kahn, a másikban pedig François Hollande lenne a párt jelöltje.

Az eredmény szerint, ha a jelenlegi IMF-vezető, Strauss-Kahn lenne a baloldal jelöltje, az fatális következménnyel járna a jelenlegi elnök, Nicolas Sarkozy számára. Ebben az esetben ugyanis Marine Le Pen 24, Strauss-Kahn 23, Nicolas Sarkozy viszont csak 20 százalékot érne el, amellyel ki is esne a versenyből, a második fordulóba ugyanis csak a két legerősebb jelölt kerül be. Sarkozy esélyei François Hollande jelölésével növekednének: ebben az esetben Le Pen ismét 24 százalékot szerezne, a jelenlegi elnök viszont 21 százalékával Hollande várható 20 százaléka elé kerülne.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!