hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Forradalmi terror
Pogrom a keresztények ellen Egyiptomban

2011. 03. 11.
Mintegy négyezer muzulmán támadta meg az egyiptomi kopt keresztények otthonait Szúlban, harminc kilométerre Kairótól. A támadók a falu templomát is felgyújtották. Az áldozatokról egymásnak ellentmondó hírek érkeztek: több keresztény szerint a közösség pásztora, Josa atya és három másik egyházi személy meghalt a lángokban, mások szerint pedig a muzulmánok ejtették foglyul őket.

Szemtanúk szerint a tömeg a tűzoltókat is megpróbálta megakadályozni, hogy behajtsanak a faluba – a legközelebbi katasztrófaelhárító egység a szomszédos faluban, a mintegy hét kilométerre lévő Bromilban állomásozik. A tűzoltóság parancsnoka kezdetben nem akart rohamkocsit indítani, és először a hadsereg tankjai érkeztek meg a helyszínre. A szemtanúk szerint a muzulmán vezetők megpróbálták elküldeni őket azzal, hogy „minden rendben van”. Ezt követően azonban kijárási tilalmat rendeltek el a katonák a közel tizenkétezres lélekszámú faluban.
Az incidens előzménye egy negyvenéves kopt férfi, Aszraf Iszkander és egy muzulmán nő kapcsolata volt. A muszlim nő apját korábban meggyilkolta az unokatestvére, mivel az apa nem volt hajlandó megölni a lányát, hogy „megőrizze a család becsületét” azért, mert lánya egy kereszténnyel volt kapcsolatban. A nő testvére válaszul megölte az unokatestvérét, hogy megbosszulja apja halálát – a falu muzulmán lakói azonban a keresztényeket vádolták meg az incidens miatt.
Ezt követően a felbőszült tömeg behatolt a keresztény templomba, ahol letörte a kereszteket, és felgyújtotta az épületet. Ramy Kamel, a Katibatibia Kopt segélyszervezet aktivistája segélykérő üzenetet küldött egy amerikai központú kopt televíziónak, és elmondta, hogy lerohanta őket a tömeg. Az aktivista szerint nem tudja a templom vezetőit sem elérni, egyikőjük sem válaszol a telefonhívásokra. Egy másik keresztény aktivista, Vagi Jakub azt állítja, hogy a tömeg a koptok otthonaiba is betört, és arra szólította fel őket, hogy hagyják el a falut. A szemtanúk szerint a tömeg „Allah akbár” (Allah a legnagyobb!) kiáltásokkal vonult fel, és azzal fenyegetett, hogy ezentúl a porig rombolt templom alapjain fognak imádkozni.
A kopt keresztények elleni atrocitásokról találtak bizonyítékokat azok az egyiptomi tüntetők, akik megostromolták az állambiztonsági szervezetek kairói központját. A tömeg bejutott az épületbe, ahol számos dokumentumot, elpusztított aktát és félig elégetett jegyzőkönyvet találtak, valamint fotóztak le. A dokumentumok tanúsága szerint a titkosszolgálat feltörte sokak internetes levelezését, zaklatta a kopt keresztényeket, és vannak olyanok, akik szerint a terrortámadásokról is tudhatott előre. A tüntetők a dokumentumokat a közösségi portálokra töltötték fel – hasonlóan a WikiLeaks módszeréhez, mindenki számára elérhetővé tették azokat. A Face­bookon a dokumentumokat az Amn Dawla Leaks nevű oldalon lehet megtekinteni. Az épületbe behatoló tüntetők állítása szerint egyiptomiak millióiról vezetett aktákra bukkantak, sokan pedig kínzókamrákról számoltak be – az oldalra valóban fel is töltöttek számos dokumentumot, valamint börtöncellákra hasonlító fotókat. (atv.hu, Facebook, al-Dzsazíra)

Etiópiai fenyegetések

A washingtoni Nemzetközi Keresztény Jogvé­dő Központ (ICC) értesülése szerint szombaton keresztényellenes pogromok voltak Etiópiában: 8 templomot, egy bibliaiskolát és 17 keresztény otthont gyújtottak fel a muzulmán támadók az etiópiai Asendabo városában. Az ICC jelentése szerint a támadások március elején kezdődtek, miután a muzulmánok a helyi keresztényeket a Korán megszentségtelenítésével vádolták meg. A pogromok során legalább 13 keresztény meghalt, és több mint 150 elveszítette az otthonát. A keresztények az etióp kormánytól kértek védelmet, a hatóságok pedig biztonsági erő­ket küldtek a térségbe, de így sem tudták a mintegy 10 ezer lázadó muzulmán támadót megállítani. Asendabot, a Nyugat-Etiópiában fekvő várost 2006 óta már több tucat, keresztények halálával és számos templom felgyújtásával végződő muzulmán támadás sújtotta. A támadások miatt már több tízezer keresztény kényszerült otthona elhagyására.
„Az etióp vezetők kötelesek megvédeni polgáraikat a támadásoktól. A nemzetközi emberi jogokat durván megsértő, valamint kötelességszegő magatartás az a kormány részéről, ha hagyja a muszlimokat, hogy meg­gyilkolják a keresztényeket, és elpusztítsák a tulajdonaikat. Arra kérjük a nemzetközi szervezeteket, hogy lépjenek kapcsolatba az etióp követséggel, és kérjék a helyi kormány közbelépését” – mondta Jonathan Racho, az ICC afrikai területi igazgatója. (aina)

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!