hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Tűzpróba - Izraeli lángtenger
Nemzetközi összefogással fékezték meg

2010. 12. 10.
Milliók könnyebbültek meg vasárnap éjjel Izraelben, amikor négy nap után sikerült megfékezni a zsidó állam történelmének legsúlyosabb erdőtüzét. A katasztrófában negyvenkét ember vesztette életét, és csaknem 550 millió dolláros kár keletkezett Izrael északi részén. A túlélők pokoli körülményekről számoltak be.

„Borzalmas volt a látvány, igazi világvége-hangulatú. Legalább 50 méter magas lángokat láttam" - mondta egy izraeli mentős, aki maga is megsérült a Damon börtön csütörtöki menekítése során.

Pninit Bojev arról is beszámolt, hogy a börtön közelében kiégett busznál is megrendítő látvány tárult elé: holttestek tucatjait látta. Az izraeli védelmi erők mentőse arról beszélt, hogy a helyszínen uralkodó állapotok leginkább egy horrorfilmhez és a pokolhoz hasonlíthatók: tűz és füst vette őket körül. Pninit ugyanakkor azt is elmondta: annak ellenére, hogy nagyon félelmetes volt a helyzet, a mentők nem riadtak vissza a veszélytől, hanem tették a dolgukat.

A tűzvész legnagyobb tragédiája a Damon börtön kiürítése során történt. A kimenekítésben segédkező kadétokat szállító busz felborult, az ötven utas közül csak tízen menekültek meg, a többi fiatal - egy teljes iskolai évfolyam tagjai - elevenen égtek el. A túlélők szerint a tűzvihar példátlan sebességgel tört rájuk, három perc alatt 1500 métert haladt, így esélyük sem volt arra, hogy elkerüljék a tragédiát a szűk hegyi úton.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!