hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Népszavazás Obamáról - Elpárolgott a „Yes we can” varázsa

2010. 10. 29.
Ádáz küzdelem az amerikai időközi választások hajrájában. Barack Obama igyekszik menteni, ami még menthető, a first ladyvel együtt próbálják országszerte feltüzelni a kiábrándult és pesszimista demokrata tábort. Az „igen, meg tudjuk csinálni" szlogen azonban kétéves kormányzás után már kevésnek bizonyul, az amerikai lakosság többségét ugyanis egy téma érdekli csak az idei választásokon, ez pedig a hanyatló gazdaság. Az előrejelzések szerint a képviselőházban valószínűleg többségbe kerülnek a Teadélután Mozgalom segítségével felrázott republikánusok, de az sem kizárt, hogy a demokraták a szenátusban is elvesztik többségüket.

„Obama nem figyel azoknak az embe­reknek a többségére, akik megválasztották" - állítja egy floridai demokrata választópolgár, aki emiatt úgy gondolja, a hatalmi egyensúly helyreállítása érdekében jobb, ha november 2-án a republikánusokra adja le voksát. Ugyanakkor hangsúlyozza, hogy 2012-ben újra Barack Obama mögé állna, amennyiben azt tapasztalja, hogy az elnök törődik az amerikaiak véleményével. Ez a jacksonville-i lakos nem az egyetlen a demokrata táborban, aki - félretéve a pártpreferenciát és meggyőződést - az ország érdekeit szem előtt tartva az ellenfélre szavaz. Egy fiatal szavazó szintén a republikánus jelölteket részesíti előnyben. Annak ellenére, hogy nem hibáztatja Obamát a nemzet bajaiért, véleménye szerint a kongresszusnak ellenőriznie kellene az elnököt.  A 23 éves pittsburghi férfi arra emlékeztet, hogy jelöltként Obama inkább centristának vallotta magát, gazdasági intézkedéseivel azonban ezt cáfolja, a „minél többet költ az állam, annál jobban mennek a dolgok" megközelítés ugyanis azt jelzi szerinte, hogy szélsőbaloldali kormány vezeti az országot.

Gyors kopás

A fenti példák is jelzik, hogy az időközi választások legfontosabb témája a gazdaság, ami - épp ellentétben a 2008-as elnökválasztással - egyáltalán nem kedvez az elnöknek. Az amerikai lakosság az Obama-kormányzat sok százmilliárdos költségvetési segélyprogramjai ellenére nagyon aggódik a gazdaság miatt, és egyre csökken azok száma, akik azt mondják, hogy saját anyagi helyzetük rendben van. Két évvel ezelőtt még az amerikaiak 43 százaléka érezte úgy, hogy anyagilag stabil, Barack Obama megválasztásakor ez az arány már csak 38 százalék volt, mára pedig 30 százalékra esett vissza. A 9,6 százalékos munkanélküliségi arány pedig tovább erősíti az amerikaiak haragját és félelmeit.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!