hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Amerika kínjai
Obama felkereste legnagyobb hitelezőjét

2009. 11. 20.
Barack Obama hivatalba lépése óta először látogatott Ázsiába. Nyolcnapos körútja során ellátogatott Japánba, Szingapúrba, Kínába és Dél-Koreába is. A látogatást nagy figyelem és egyben viták kísérték. Obama mélyen meghajolt a japán császár előtt, amit sokan bíráltak Amerikában. Kínában a hatóságok letartóztatásokkal, a kereskedők pedig furcsábbnál furcsább termékekkel készültek az amerikai elnök fogadására. Az amerikai elnök igyekezett gesztusokat tenni vendéglátói felé, Kína azonban a jószándék kifejezésén kívül nem viszonozta a lépést. Sőt a magabiztos, helyenként kioktató pekingi gesztusok azt jelezték, hogy Peking minden tekintetben egyenrangú és sikeresebb világ­hata­lom­nak tekinti magát az eladósodott és válságokkal küzdő Egyesült Államokkal szemben.

Az elnök első állomása Japán volt, ahol a szigetország újdonsült miniszterelnökével, valamint a japán császárral és császárnővel is találkozott. Nagy port kavart azonban az amerikai médiában, hogy Obama tiszteletadása jeléül nagyon mély, közel 90 fokos meghajlással köszöntötte a japán uralkodót. Az amerikai elnök ezzel egy több mint 200 éves diplomáciai hagyományt írt felül, amely értelmében egy amerikai elnök senki - még külföldi uralkodók - előtt sem hajolhat meg. A The Los Angeles Times egyik újságírója úgy fogalmazott, hogy Obama meghajlása rangjához nem illő volt, amivel azt tette egyértelművé, hogy nem igazán van tisztában a két ország közötti kapcsolat történelmével.

A volt illinois-i szenátornak egyébként nem ez az első ilyen gesztusa, amelyet hevesen bíráltak hazájában. Áprilisban a G20-ak csúcstalálkozóján Abdullah szaúd-arábiai király előtt is meghajolt, amiről a The Washington Times úgy írt, hogy az elnök „megdöbbentő módon hűségesküt fejezett ki egy külföldi uralkodónak, ami szöges ellentétben áll az amerikai hagyományokkal". Az újság továbbá azt is kifejtette, hogy azzal a meghajlással, amellyel az iszlám előtti nagy tiszteletét akarta nyilvánvalóvá tenni, Obama az Egyesült Államok hatalmát és függetlenségét kicsinyítette le.

Japán után Obama Szingapúrba repült, ahol részt vett a Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetségének gazdasági fórumán, majd Kínába utazott, ahol a hatóságok is nagy erőbedobással készültek az amerikai elnök fogadására. Több ellenzékit és emberi jogi aktivistát is őrizetbe vettek, akik úgymond „incidenseket provokáltak". Többek között egy olyan aktivistacsoport vezetőjét tartóztatták le, amely azokat a szülőket képviseli, akik­nek gyermekeik megbetegedtek a fer­tő­zött tejportól Kínában. A melaminnal szennyezett élelmiszerektől 6 gyermek halt meg, és közel 300 ezren betegedtek meg. Csao Lianhajt megbilincselve vitték el pár nappal Obama érkezése előtt, miközben házát átkutatták, és számítógépeit elvették.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!