hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Szabadságpárti - Wilders mégis bejutott Angliába

2009. 10. 22.
A zsidó-keresztény értékeken alapuló nyugati kultúra „jobb”, mint az iszlám kultúra – ezzel az üzenettel érkezett Nagy-Britanniába a korábban onnan kitiltott Geert Wilders. A holland politikus az iszlámot és annak szent könyvét, a Koránt élesen bíráló filmje miatt rendszeresen kap életveszélyes fenyegetéseket. Most is muszlim tüntetők várták Londonban.

Alighogy a szólásszabadságra hivatkozva semmisnek nyilvánították korábbi kitiltását, már­is Londonba érkezett Geert Wilders. A holland politikust, a Szabadságpárt elnökét a brit felső­ház hívta meg még tavaly, hogy levetítse Fitna (Megosztás) című filmjét. Februárban azonban a brit belügyminisztérium úgy döntött, hogy nem engedi be Nagy-Britanniába arra hivatkozva, hogy felekezetközi erőszakot szíthat. A brit belügyi szóvivő úgy nyilatkozott: „Nagy-Britannia nem engedheti meg, hogy területén bárki is szélsőséges nézeteket, gyű­löletet, erőszakot próbáljon népszerűsíteni.” Akkor Wilderst a Heathrow reptérről visszaküldték Hollandiába. Most gond nélkül bejutott az országba, miután a bevándorlási törvényszék úgy ítélte meg, hogy a politikus kitiltása ellentétes a szólásszabadsággal. Filmjét azonban nem vetítették le.
Ennek ellenére Wilders maga is a szólásszabadság győzelmeként értékelte, hogy beengedték Angliába. Pedig London központjában dühödt muzulmán tüntetők tiltakoztak látogatása ellen. Ezért biztonsági okokból azt javasolták neki, hogy ne az eredeti tervek szerint, a szabad ég alatt, hanem a brit parlament épületében tartsa meg sajtótájékoztatóját. Wilders azt mondta, nincs baja a muszlimokkal, hiszen többségük békés, törvénytisztelő polgár lesz a nyugati társadalmakban. Az iszlám ideológiát és kultúrát tartja veszélyesnek. Azért, mert annak terjedése szerinte a szabadságjogok korlátozásához vezet. Wilders arra hivatkozott, hogy a muzulmán országokban például üldözik, sőt gyakran kivégzik a homoszexuálisokat, bebörtönzik a rendszert bíráló újságírókat, és megölik a hitehagyókat. Emiatt Európában sokan szélsőségesnek tartják.
„Az ember attól nem rasszista, hogy azt mondja: azt akarja, hogy hazája maradjon meg saját kultúrájánál” – válaszolta erre Wilders.
A negyvenhat éves politikus tavaly bemutatott kisfilmje, a Fitna óriási vihart kavart. Ebben ugyanis arra hívja fel a figyelmet, hogy az iszlám terjedése veszélyt jelent az európai értékrendre. Szerinte az iszlám vallás gerjeszti például az antiszemitizmust, a nők elleni erőszakot, a homszeuxálisok elleni gyűlöletet. Azt is állítja, hogy a muzulmánok által elkövetett terrorista támadások összefüggenek az iszlámmal, egészen pontosan annak szent könyvével, a Koránnal. Wilders párhuzamot von az iszlám és a fasizmus között is. Emiatt rendszeresen kap életveszélyes fenyegetéseket. Ennek ellenére azt tervezi, hogy hamarosan elkészíti a Fitna második részét.
Hollandiában azonban sokan hallgatnak Geert Wildersre. Pártja bejutott az Európai Parlamentbe, és a jövő évi parlamenti választások esélyesének tartják.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!