hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Nincs igazi kihívója az amerikai elnöknek
Rövid a cserepad

2009. 10. 22.
Nem segített Obama népszerűségének a béke Nobel-díj. A legfrissebb közvélemény-kutatások szerint az amerikaiak elégedetlenek a Kongresszus munkájával, és a 2010-es időközi választásokon jó eséllyel indulhatnak a republikánusok. Ugyanakkor a republikánusoknál nem tűnt még fel méltó ellenfél Obamával szemben, hanem a korábbi „vesztesek” neveivel számolnak.

A Fox News által végzett legfrissebb felmérés azt az eredményt hozta, hogy a szavazók 43 százaléka választaná újra Obamát 2012-ben, mely arány hat hónappal ezelőtt még 52 százalék volt.
A volt illinois-i szenátor jelenlegi munkájával a megkérdezettek 49 százaléka elégedett. Annak ellenére, hogy az amerikai elnöknek „megelőlegezték” a béke Nobel-díjat, támogatottsága a külpolitikai kérdésekben nagyon alacsony, az afganisztáni háborút illetően például 41 százalék nyilatkozott elismerően, 43 százalékuk viszont negatív véleményének adott hangot. Az egészségügyi reformmal kapcsolatos tevékenysége továbbra is rendkívül népszerűtlen:
42 százalék támogatja, 50 százalék viszont ellenzi az elnök álláspontját. A Nobel-díjjal kapcsolatban egyébként maga az elnök is azt nyilatkozta, hogy úgy érzi, nem érdemelte ki, hogy ilyen kitüntetettek között szerepeljen a neve, és ezzel az amerikai közvé­lemény döntő többsége is egyetért: 65 százalékuk szerint nem Obamának kellett volna kapnia a díjat. Amerikában sokan úgy vélik, hogy a bizottság azért ítélte ilyen hamar a kitüntetést az elnöküknek, hogy kétszer is meggondolja, katonai lépéshez folyamodik-e a jövőben.
A demokraták közül 87 százalékról 78-ra esett vissza azoknak az aránya, akik a mostani körülmények között újraválasztanák Obamát. A fel­mé­résből az is kiderül, hogy az elnököt a többség erős és döntőképes vezetőnek tartja, ugyanakkor sokan – a megkérdezettek 45 százaléka – úgy véli, hogy nem a megfelelő emberekre hallgat. Egy Gallup-köz­vélemény-kutatásból pedig az is kiderül, hogy Hillary Clinton külügyminisztert népszerűbb­nek tartják Obamánál, ami annak köszönhető, hogy támogatottsága nem nagyon változott az új elnök hivatalba lépése óta. 
Obamának nem tett jót a Fox hírtelevízióval kapcsolatos konfliktus sem. A média számos képviselője, köztük több liberális elemző is, kritizálta a Fehér Ház döntését, miszerint ellenfélnek tekinti a Foxot. A CNN politikai elemzője kockázatos stratégiának nevezte a döntést, melyet ő maga sem támogat. John Nichols, a The Nation magazin újságírója pedig úgy véli, hogy az utóbbi időben az elnököt és stábját a nyafogás jellemzi. Nichols szerint semmi sem árthat többet Obama hitelességének és tekintélyének, mint ha egy népszerű elnök az ország első számú nyafogójává válik. Az egyik baltimore-i újság cikk­­­­­í­­­ró­­­ja pedig egyenesen úgy nyilatkozott, hogy az Obama-kampány veszélyt jelent a sajtószabadságra nézve, és feltette a kérdést, hogy vajon ki lesz a következő az elnök ellenségeinek listáján.
A Kongresszus munkájával a legelégedetlenebb a közvélemény, jelenleg 66 százalékuk nem nézi jó szemmel azt, ami a Capitoliumban zajlik, és mindössze 24 százalék az aránya azoknak, akik pozitívan látják az ott folyó tevékenységet. Ezért a felmérésből az is nyilvánvalóvá vált, hogy a 2010-es időközi választásokon jó eséllyel indulhatnak a republikánusok: a szavazók 42 százaléka azt állítja, hogy inkább a republikánusokat támogatná, hogy az elnök hatalma nagyobb egyensúlyba és ellenőrzés alá kerüljön. Ugyanakkor a republikánusoknál még nem bukkan­tak fel új jelöltek, akik a 2012-es elnökválasztáson méltó ellenfelei lennének Obamának, hanem továbbra is a korábbi „vesztesekkel” számolnak a pártnál. A legfrissebb felmérések alapján Mike Huckabee vezet Mitt Romney előtt, de Sarah Palin és Newt Gingrich nevei is az esélyesek között szerepelnek. A republikánus szavazók mindenestre bizakodóak, 81 százalékuk tartja valószínűnek, hogy pártjuk jelöltje megveri majd Obamát három év múlva.    
Az amerikai közéletre vonatkozóan a fel­mé­ré­sek alapján az is érdekes és elgondolkodtató, hogy az ame­­ri­­kaiak 64 százaléka úgy gondolja, hogy az egységesség és együttműködési ígéretek ellenére az ország politikailag most sokkal inkább megosztott.

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetést követően belépéssel eléri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!