hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A nagy tét
Nehéz feladatok várnak Netanjahura

2009. 02. 28.
Simon Peresz elnök Benjamin Netanjahut bízta meg a következő, 18. izraeli kormány megalakításával. Netanjahu a megbízást elfogadó nyilatkozatában a politikai pártokat, elsősorban a Cipi Livni külügyminiszter vezette Kadimát és az Ehud Barak honvédelmi miniszter által irányított Munkapártot hívta fel koalíciós egységkormány megalakítására.

A széles összefogás keresésének oka az, hogy Izrael megalakulása óta nem állt szembe olyan súlyos kihívásokkal, mint most. Irán atomfegyvert fejleszt és gyárt, amelynek segítségével a zsidó államot le akarja törölni a térképről. (Teheránban a héten jelentették be, hogy orosz felügyelet mellett elkezdték a próbaüzemet a buseri atomerőműben.) Irán csatlósai, északról a Hezbollah, míg a Hamasz délről fenyegeti háborúval a zsidó államot. Rakétáik egyre több és nagyobb távolságban élő polgári lakost fenyegetnek. Egymillió izraeli él ma már e fenyegetés árnyékában. És akkor még - tette hozzá a megbízott kormányfő - nem is esett szó az elmúlt nyolcvan év legsúlyosabb világgazdasági válságáról, amely izraeliek száz­ezreinek munkáját és megélhetését fenyegeti.

E rendkívüli kihívások miatt sürgetik sokan azt, hogy a pártok lépjenek közös platformra. „Történelmünk legnagyobb tragédiái akkor következtek be, amikor nem tudtunk összefogni, hogy együtt feleljünk meg a nagy próbatételeknek. Nagy győzelmeink pedig akkor történtek, amikor félretettük a különbségeket és az igazság pillanatában együtt álltunk. Ma az igazságnak ilyen pillanatát éljük" - mondta Netanjahu.

Nagy tét forog kockán. Ugyanis nem csak arról van szó, hogy Izrael kormánya milyen pártokból tevődik majd össze. A kérdés, hogy sikerül-e tizenöt év után felszámolni az izraeli társadalom megosztottságát.

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetést követően belépéssel eléri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!