hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Dél Észak ellen támad
Mexikó felől fenyeget az al-Kaida

2006. 04. 04.
Los Angelesben legalább félmillióan tüntettek a bevándorlási törvény szigorítása ellen. A tervezet lehetővé tenné egy biztonsági kerítés létrehozását az Egyesült Államok védelmi szempontból legsebezhetőbb, ugyanakkor leghosszabb szárazföldi határszakaszán, délen, Mexikó felé. A fellángoló vita további tüntetéseket indukált Milwaukee-ban és Phoenixben is, a szigorítás mellett pedig Washington és Boston utcáin tüntettek.  Az Egyesült Államokban körülbelül 11,5 millió illegális bevándorló él. Legtöbbjük a mezőgazdaságban, a szolgáltatóiparban és az építőiparban dolgozik. Az új törvényjavaslat bűncselekménnyé nyilvánítaná a tartózkodási engedély nélküli belépést az országba, valamint azokat a munkáltatókat is megbüntetné, akik ilyen embereket alkalmaznak. Mentő ötletként Bush elnök előállt egy „vendégmunkástervvel”, mely szerint hat évig papír nélkül tartózkodhatnak az országban azok a munkavállalók, akiknek esetében a munkáltató bizonyítani tudja, hogy az általuk betöltött posztra nem talált legális amerikai munkavállalót. Fotók: AP

A tervezet felháborította a latin-amerikai származású állampolgárokat, akik pedig fontos szavazóbázist jelenthetnek majd a novemberi időközi választásokon. 

Az egyik tüntető elmondta, hogy „rossz a törvénytervezet, mert ez az ország mindenkié, aki jobb életet akar magának. Ez egy szabad világ”. Javier Rodrigez, a tüntetést szervező csoport vezetője szerint pedig a bevándorlásellenes reformok helyett olyan törvényt kellene hozni, amely emberséges, és nem fajgyűlölő.

A szigorítás oka elsősorban a 2250 kilométer hosszú mexikói határ állapota, ahol egyre nagyobb katonai jelenlétre van szükség a mexikói illegális bevándorlási hullám feltartóztatására. Automata fegyverekkel és kézigránátokkal felfegyverzett kábítószercsempészekkel állnak szemben a határőrök, akik a Texasi Határmenti Sheriffszövetség vezetője, Sigifredo Gonzales Jr. szerint fő célul tűzték ki annyi amerikai határőr meggyilkolását, amennyi csak lehetséges. 

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetést követően belépéssel eléri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!