hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Mecsetkampány
Nicolas Sarkozy a muszlimok jogaiért küzd

2005. 11. 01.
Nicolas Sarkozy, az elnöki ambíciókat tápláló francia belügyminiszter hatalmas tempót diktál a végrehajtó hatalom két fejének, Jacques Chirac elnöknek és Dominique Villepin miniszterelnöknek, akik egyelőre nem találták meg az ellenszert a Tornádónak becézett politikus egymást követő politikai húzásaival szemben. Nem telik el hét újabb Sarkozy-ötletek nélkül, amelyeknek mintha csak az lenne a célja, hogy sokkolja a gazdasági válságba egyre jobban belebonyolódó Chirac–Villepin kettőst. Legutóbb a Le Monde által "szent tehénnek" nevezett vallási törvény módosítását helyezte kilátásba. 



Nicolas Sarkozy. Számolja a perceket Fotó: Reuters

A folyamatos politikai küzdelem a külső megfigyelő számára úgy tűnhet, mintha az a kormány és az ellenzék között zajlana. Erről azonban szó sincs: a kormány első embere, Dominique Villepin küzd a kormány második emberével, Nicolas Sarkozy belügyminiszterrel, és a küzdelemben – a kormányfő oldalán – részt vesz még Jacques Chirac elnök is; azonban úgy látszik, hogy a végrehajtó hatalom két irányítójának mindeddig nem sikerült felvennie Sarkozy ritmusát. 

Az államfői posztért immár nyíltan versengő Sarkozy és Villepin között múlt pénteken zajlott le az újabb pengeváltás, a Franciaországi Protestánsok Szövetségének (FPF) centenáriumi ünnepsége alkalmából. Az ünnep kapcsán péntek délelőtt Sarkozy – mint a vallásokat is felügyelő belügyminiszter – bejelentette, hogy ad hoc bizottságot hoz létre, amelynek feladata a vallások és az állam kapcsolatának vizsgálata lesz majd. A bizottságnak 2006 júniusára kell elkészülnie a jelentésével, amelyben javaslatot kell tennie az állam és az egyház szétválasztását rögzítő 1905-ös törvény lehetséges módosításaira. 

Sarkozy javaslatát Jacques Chirac és Dominique Villepin egyaránt hevesen ellenezte. A francia kormányfő szerint nincs szükség változtatásra, de hasonlóan vélekedett Jacques Chirac is, aki szerint a törvény a "köztársaság templomának pillére", amelyet nem szabad elmozdítani. 

Sarkozy mellesleg nem most kezdte el feszegetni a "köztársaság alapjait", egy évvel ezelőtt megjelent
A köztársaság, a vallások és a reménység cím? könyvében már felvetette a törvény módosításának lehetőségét, amelyre reflektálva Dominique Villepin akkori belügyminiszter visszautasította "Pan-dora szelencéjének kinyitását". 

A törvény módosításának felvetésével a 2007-es elnökválasztásra készülő Sarkozy elsősorban a franciaországi iszlám közösség számára tesz gesztusokat. Sarkozy elképzelése szerint ugyanis enyhíteni kell az állam és az egyház szigorú szétválasztását, az államnak például
anyagilag is támogatnia kellene a mecsetek építését, illetve a felekezetek működését – igaz cserébe feltételül szabná, hogy a hatóságok zártláncú kamerákon át figyelhetnék az ott folyó szertartásokat, a szélsőségesek kiszűrése céljából.
(A Tornádó. Hetek, 2005. július 29.)

A belügyminiszter javaslata magukat az érintetteket is megosztotta: míg Jean-Arnold Clermont, az FPF elnöke örömmel üdvözölte a bizottság létrehozását, Dalil Boubakeur, a Francia Iszlám Tanács elnöke "az 1905. december 9-ei törvény iránti mély elkötelezettségét" hangsúlyozta. Boubakeur szerint ez a törvény "a köztársaság alapját képezi, amelyre épül az egyházak és az állam harmonikus együttműködése". Eltérő véleményen van azonban Kamel Kabtane, a lyoni mecset vezetője, aki szerint megérett az idő a törvény továbbfejlesztésére annak érdekében, hogy az újonnan létrehozott felekezetek is megkapják ugyanazokat a jogokat, mint az 1905-ös törvény kedvezményezettjei,
a katolikus, a protestáns és a zsidó felekezet.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!