hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Jeruzsálemi vétó
Nem lesz melegfesztivál

2005. 05. 17.
A gázai kivonulás egy hónappal való elhalasztásának következtében későbbi időpontra halasztották a Jeruzsálemben idén nyárra tervezett, de erőteljes közfelháborodást kiváltó nemzetközi melegfelvonulást – jelentették a szervezők Jeruzsálemben. 

"Az izraeli melegközösség tisztában van az országban zajló folyamatokkal, és azzal, hogy a nyár legjelentősebb eseménye a gázai kivonulás lesz" – nyilatkozta Hagai El-Ad, a rendezvény szervezésében főszerepet játszó jeruzsálemi melegközpont igazgatója. A tíznapos rendezvény elhalasztása jelentős fordulatot jelent a szervezet részéről, hiszen az korábban a leghatározottabban elzárkózott ennek gondolatától, annak ellenére, hogy az elmúlt hónapokban egyre komolyabb társadalmi ellenállás bontakozott ki a rendezvénnyel szemben.

A fordulatot számosan azzal magyarázzák, hogy a szervezet így akarta saját presztízsét menteni, mivel az izraeli rendőrség minden bizonnyal úgyis megtagadta volna a rendezvény támogatását arra hivatkozva, hogy annak biztosítása túl nagy megterhelést jelentett volna számukra akkor, amikor a gázai kivonulás békés lefolytatásának biztosítása is jelentős rendőri erőket fog lekötni.

A rendezvény jeruzsálemi megrendezésének gondolata ugyanakkor már jóval korábban, a gázai kivonulás körül kirobbant konfliktust megelőzően is éles társadalmi vitát váltott ki. Az alapvetően konzervatív beállítottságú, erős vallási hagyományokkal rendelkező város világképétől ugyanis igencsak távol áll annak gondolata, hogy egy ilyen jelleg? rendezvénynek adjon otthont. 

A melegfesztivállal szemben érzett felháborodás olyan, amúgy egymástól távol álló közösségeket is egy oldalra állított, mint a város zsidó, keresztény illetve muzulmán vallású lakosai. A vallási vezetők közösen kérték a kormányt a rendezvény törlésére, mivel úgy vélik, hogy az szándékos sértést és provokációt jelent hívők milliói számára. Egy nemrégen készített felmérés szerint a város lakosainak háromnegyede nem támogatja a rendezvény megszervezését, egy másik felmérés szerint a muzulmán lakosság 96 százaléka ellenzi a rendezvényt. A város több konzervatív rabbija is ellenvéleményét fejezte ki a melegmozgalom támogatottságával kapcsolatban, mondván, hogy az élesen szemben áll az alapvető emberi értékkel és a Bibliával.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!