hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Vádlottak padján az al-Kaida
Megkezdődtek a perek a szeptember 11-ei merényletek kitervelői ellen

2005. 05. 03.
Közel három és fél éves várakozás után megkezdődött a szeptember 11-ei merényletekkel kapcsolatban vád alá emelt személyek felelősségre vonása. Az elmúlt napokban a világ figyelme újra az al-Kaidára terelődött, hiszen Amerikában beismerő vallomást tett Zacarias Moussaoui, az egyetlen személy, aki ellen a tengerentúlon a New York-i és washingtoni merényletek kapcsán hivatalosan is vádat emeltek. Európában pedig Madrid közelében megkezdődött egy nagyszabású per, amelyet az al-Kaida spanyolországi sejtjének huszonnégy feltételezett tagja ellen indított Baltasar Garzón spanyol bíró. Eközben pedig továbbra is virágkorukat élik azok a konspirációs elméletek, amelyek szeptember 11-e jelentőségét és a terrorizmus által támasztott veszélyt igyekeznek megkérdőjelezni vagy bagatellizálni.



A spanyolországi al-Kaida-per fő vádlottjai egy golyóálló üvegkalitkában. Fejenként hatvanezer év büntetésre számíthatnak Fotó: Reuters

Beismerte bűnösségét Zacarias Moussaoui marokkói születés? francia állampolgár, aki ellen az amerikai igazságszolgáltatás hat vádpontot hozott fel a szeptemberi merényletekkel kapcsolatban. Moussaouit hivatalos okmányainak hiányossága miatt 2001 augusztusában – tehát még az ikertornyok elleni támadások előtt – tartóztatták le Minnesota államban, ahol a férfi egy pilótaiskolába járt. A vádak szerint ő lett volna a huszadik gépeltérítő, aki – legutóbbi vallomása szerint – egyenesen a Fehér Háznak vezetett volna egy repülőgépet. A felhozott hat vádpont közül négyért – összeesküvés merényletek elkövetésére, repülőgép eltérítésére és megsemmisítésére, valamint tömegpusztító fegyverek bevetésére – halálbüntetés szabható ki, de a további két vádpont – konspiráció amerikai kormányzati tisztségviselők meggyilkolására és szövetségi tulajdonok megsemmisítésére – esetében is súlyos büntetés várható.

Moussaoui ugyan mind a hat esetben elismerte bűnösségét, vallomása azonban a szakemberek szerint nem tekinthető teljes mértékben hitelesnek, mivel az elmúlt évek során a férfi már többször is megváltoztatta nyilatkozatát.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!