hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A nép Putyin mellett – és ellene
Az antiszemita tábornok vitája Leonov 369 rhajóssal

2005. 02. 22.
Február 12-én Oroszország több városában tömegek tiltakoztak a tervezett szociális reformok bevezetése ellen. Ezek egy része az ingyenes tömegközlekedést és gyógyszerellátást szüntetné meg, de jóval drágább lenne a lakásfenntartás is. Az eddigi kedvezmények elsősorban a nyugdíjasokat, a krónikus betegeket és a diákokat érintették – összesen mintegy 35 millió személyt. Ebből – az orosz Belügyminisztérium sajtóközpontja szerint – legalább negyedmillióan kivonultak tüntetni.



Az ukrajnai forradalom zászlajával tüntettek Moszkvában is. Bátorító példa Fotó: Reuters

A legnagyobb demonstrációk Povolzsjében, Közép-Oroszországban és az északnyugati régiókban voltak. Ugyanakkor Moszkvában a reformok támogatói ellentüntetést szerveztek. Itt zömében fiatalok vonultak ki az utcákra ilyesfajta jelszavak kíséretében: "Putyin, veled vagyunk!" vagy "Putyin, hozd létre az egységes Oroszországot!".

Az elnök népszerűségi mutatói azonban – az elmúlt öt év óta először – csökkentek. Igaz, még így is ő a legnépszerűbb politikus Oroszországban. A legnépszerűtlenebb pedig a reformok bevezetésével megbízott egészségügyi és szociális fejlesztési miniszter, Mihail Zurabov lett; ő egyébként a januárban elkezdődött tömegtüntetések után elismerte, hogy a rábízott reformok nem voltak kellően előkészítve. Azok a vádak, melyekkel illette a kormányzókat – hogy azok nem fizették ki időben a kedvezményekért cserébe meghatározott kompenzációkat –, alaptalannak bizonyultak. Ez a kárpótlási összeg ugyanis egyértelműen kevésnek bizonyult, és ezért akadt el sok helyen a reform életbe léptetése. A kormány szerint azonban folytatódni fog.

A Mihail Fradkov nevével fémjelzett kormány akkor jutott újra lélegzethez, mikor a duma többsége nem szavazta meg leváltását, amit a Zjuganov vezette Kommunista Párt (KPRF) kezdeményezett. Mikor nem sikerült a leváltási akciójuk – országos tüntetést szerveztek február 12-re. Nos, még ha a rendőrség esetleg erősen "kicsinyített" is volna a résztvevők számát illetően, a kommunisták ilyen méretű megmozdulása mindenképpen siker, az elmúlt évek alatt ugyanis semmi ehhez hasonló akciót sem sikerült véghezvinniük. A tervezett reformok népszerűtlensége hozzásegítette a KPRF és más baloldali pártokat, hogy újból figyelemreméltó politikai erővé váljanak Oroszországban. "Ezennel bejelentjük, hogy minden egyes KPRF-stáb népi önvédelmi bizottsággá alakul" – mondta Zjuganov egy moszkvai tömeggyűlésen. A demokraták által megbántott emberek újból a kommunistáktól várják a védelmet. Persze nem mindenki. De nagyon sokan.

A szociális feszültségek kiéleződése a baloldal legszélsőségesebb szárnyát is mozgásba lendítette – a sztálinistákat. Szentpétervárott a Nyevszkij Proszpekten a kezembe nyomtak egy egész köteg újságot – "Bolsevisztszkaja Pravda" – címlapján Marx, Engels és Lenin után Sztálin portréja díszeleg. A cikkekből leginkább az látható, hogy a jelen sérelmei kiszorították sok orosz ember emlékezetéből a lenini és sztálini rezsimek bűntetteit. Érdekes, hogy a bolsevik pártiak többnyire orosz monarchistákkal és nacionalistákkal jelennek meg Moszkva és Szentpétervár utcáin. A külsejük eltér; ideológiájuk viszont azonos – közelít a nemzeti bolsevizmushoz.

Megélénkültek a nemzetiszocialisták is – ennek eredményeképpen egyre erősödik az országban az antiszemita hangulat. Ennek lényege leginkább Albert Makasov tábornok nyilatkozataiban érhető tetten. Egy tévészereplése alkalmával nemrégiben kiabálni kezdett, hogy az oligarchák kirabolták Oroszországot, és hozzátette: "Az oligarcha nem hivatás, hanem faj!”. A generális a zsidókra gondolt, akiknek Oroszországot károsító mesterkedéseit taglalta egész műsoridő alatt. Ellenpartnere a világszerte ismert kozmonauta Alekszej Leonov volt, aki elsőként lépett ki a világűrbe. Mikor aztán telefonos szavazásra került sor, az antiszemita Makasovot hatezerrel többen támogatták, mint az ismert űrhajóst.

Ilyenformán a kedvezmények kárpótlásra váltását célzó szociális reform felkorbácsolta a kedélyeket az orosz társadalomban, a politikusok és a tőrőlmetszett demagógok pedig igyekeznek a maguk céljaira hasznosítani az új hangulatot. A többség egyelőre inkább passzív – de azért éberen figyeli a fejleményeket. Még hátravan az egészségügy és a lakásszövetkezetek reformja. A gyógyszerek felvásárlása mindenesetre megkezdődött – főként a receptre ingyen beszerezhetőké. Januárban hatszorosára növekedett a lakosság gyógyszerfogyasztása.

Persze válságról még nincs szó, azonban a Putyin által az elmúlt öt évben oly nehezen kiküzdött stabilitás inogni látszik. Nem lesz könnyű feladat a reformok keresztülvitele. Az nem kétséges, hogy az oroszok többsége továbbra is bízik az elnökben; azonban sokan úgy vélik, hogy még a legszükségesebb reformokat is a hivatalnokok inkább a maguk, és nem pedig a nép javára igyekeznek majd fordítani. Ha ez bekövetkezik, könnyen valósággá válhat egy forradalmi robbanás Oroszországban a hatalom minden szintje ellen. Ez viszont már a teljes destabilizációt eredményezheti.

Az utóbbi időben az orosz sajtó nem kevés cikket közölt ebben a témában. Egyikük írója egyenesen felszólítja az elnököt: "Csináljon hát forradalmat, Vlagyimir Putyin! Hisz a nép magával van. A nép magáért van. Oszlassa fel a dumát. Váltsa le a kormányt. Nevezzen ki újakat. Fiatalokat. Öregeket. Bármilyeneket. Csak becsületesek legyenek.”

Máskülönben – figyelmeztet a cikkíró – a hájas, korrupt csinovnyikok elleni forradalmat kihasználhatja a maga céljaira az Angliában rejtőzködő... Borisz Berezovszkij. "Vagy az az ördögvitte Soros. Vagy együtt. Vagy valaki tőlük."

A felszabadítókról nincs vita

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!