hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2005. 02. 18. (IX/7) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Önállósodás Irakban

Bagdadban közzétették a január 30-ai iraki választások hivatalos végeredményét. Az eredmények nem okoztak felhőtlen örömet Washingtonban, bár Bush elnök újfent gratulált az iraki népnek azért, hogy saját kezébe vette sorsának alakítását. 

A nép Putyin mellett – és ellene

Február 12-én Oroszország több városában tömegek tiltakoztak a tervezett szociális reformok bevezetése ellen. Ezek egy része az ingyenes tömegközlekedést és gyógyszerellátást szüntetné meg, de jóval drágább lenne a lakásfenntartás is. Az eddigi kedvezmények elsősorban a nyugdíjasokat, a krónikus betegeket és a diákokat érintették – összesen mintegy 35 millió személyt. Ebből – az orosz Belügyminisztérium sajtóközpontja szerint – legalább negyedmillióan kivonultak tüntetni.

Pecsét a cellán

Múlt hétvégén, életének 98. évében a portugáliai Coimbrában elhunyt a kármelita Lucia dos Santos nővér, az utolsó a három fatimai látnok közül, akiknek 1917-ben hat hónapon keresztül egy fehér ruhába öltözött, fénysugárral övezett női alak jelent meg egy tölgybokorban. A portugál miniszterelnök nemzeti gyásznapot rendelt el Lucia nővér tiszteletére. 

Kivégzés Bejrútban

Százezrek kísérték utolsó útjára Rafik Hariri volt libanoni miniszterelnököt, aki a héten esett merénylet áldozatául Bejrútban. Az ország polgárháború utáni újjáépítésében oroszlánrészt vállaló politikus és üzletember halálával jelentős űr keletkezett a libanoni politikában. A merényletért a libanoni ellenzék és több szakértő Szíriát tette felelőssé, míg mások úgy vélik, ez a lépés nagy hiba lett volna a damaszkuszi vezetés részéről, hiszen így most még inkább megerősödhet az ellenzék, amely az utóbbi időben már egyébként is egyre nyíltabban követelte a szíriai hadsereg kivonulását. 

A szűk ösvény

A knesszet nagy valószínűséggel második és harmadik olvasásban is elfogadja a gázai kivonulásról szóló törvényjavaslatot. Ugyan lapzártáig a szavazás még nem történt meg, ám az előrejelzések szerint a 120 tagú parlament 66 képviselője támogatja a javaslatot. Ezzel elhárul a jogi akadály a gázai zsidó települések felszámolása és az izraeli hadsereg kivonulása elől. A Sarm es-Sejki csúcs után gőzerővel beindított folyamat várhatóan felgyorsul.

Hit és értékek

Van benne értelem

Nehéz idők járnak az evolucionistákra az elmúlt években: hosszú évtizedek után ugyanis úgy tűnik, hogy tömegek utasítják el az evolúció elméletét, amelyet sokan a vallásos hit kategóriájába sorolnak. Az Egyesült Államokban a lakosság közel fele nem fogadja el az evolúció tanait, és ez a magatartás egyre jobban, mélyebben épül be az oktatási rendszerbe, sok államban ugyanis az evolúciót törölték az állami iskolák tananyagából. A jelenség miatti értetlenség dühödt reakciókat váltott ki a "keresztény" Európában, ahol tudományos és nem tudományos lapokban nem éppen udvarias hangnemben folyik a vita az evolúcióról és az intelligens tervezésről.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!