hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Kiszolgáltatott nők, életveszélyes férfiak
AIDS-világnap: a kór megállíthatatlan

2004. 12. 06.
"Lányok és asszonyok, szemben az AIDS-szel és a HIV-vel" mottóval szervezett AIDS-ellenes világnapot az ENSZ. Az ENSZ AIDS-ellenes programja szerint a mintegy negyvenmillió HIV-fertőzött fele nő, arányuk pedig fokozatosan növekszik a világ minden térségében, elsősorban a szegényebb országokban. Magyarországon a fertőzöttek 50 százaléka homoszexuális férfi, de a nők aránya – kisebb mértékben ugyan – de itthon is növekszik.

"Az AIDS arca ma fiatal és nő" – mondta Peter Piot, az ENSZ AIDS-ellenes programjának vezetője az ENSZ keretében New Yorkban szervezett megemlékezésen. "Csak akkor lehetünk sikeresek a fertőzés megállítása érdekében folytatott küzdelmünkben, ha a nőket helyezzük az AIDS-re adandó válasz középpontjába" – tette hozzá. 

A szervezet vezetője fontosnak tartja a megelőzési programok (a szexuális önmegtartóztatás, a hűség és az óvszer használata) alkalmazását, mégis úgy véli, mindez nem lehet elegendő azokban a térségekben, ahol elterjedt a nők elleni erőszak. Számos országban végzett tanulmány szerint a családon belüli erőszaknak kitett nők sokkal nagyobb arányban fertőződnek meg, mint azok a társaik, akik nem szenvednek ilyen jelleg? támadást. "Képeseknek kell lennünk arra, hogy biztosítsuk a nők számára a házasság lehetőségét, hogy eldönthessék, kivel és mikor létesítenek szexuális kapcsolatot, és hogy eredményesen követelhessék az óvszer használatát" – tette hozzá Piot. Az ENSZ AIDS-ellenes programja szerint a 15 és 49 év közötti fertőzöttek fele (17,6 millió fő) nő, és arányuk fokozatosan növekszik. Afrikában a fertőzöttek hatvan százaléka, mintegy 13,3 millió személy nő. Ennél is aggasztóbb adat, hogy a 15 és 24 év közötti fertőzött afrikai fiatalok háromnegyede lány. (A harminc legfertőzöttebb ország közül huszonkilenc az afrikai kontinensen található.)

Egyrészt azért, mert a nők biológiailag kétszer annyira veszélyeztetettek a fertőzéssel szemben, mint a férfiak, másrészt pedig, mert kiszolgáltatottak a férfiakkal szemben. Számos országban megtagadják a nőktől a tulajdonhoz, munkához, tanuláshoz való jogot, ami gazdaságilag teszi őket kiszolgáltatottá. A szegénység miatt azonban gyakran szexuális szolgáltatással tudnak csak fizetni. Emellett tehetetlenek a partnerük kockázatos szexuális magatartásával szemben, amelyre szinte semmilyen befolyással nem bírnak. Számos országban a nők nem utasíthatják vissza a kockázattal járó szexuális kapcsolat létesítését, illetve nincs lehetőségük arra, hogy megköveteljék az óvszer használatát. Ázsiában például a nők nagy része azért lesz fertőzött, mert férjeik prostituáltakhoz járnak, vagy biszexuálisak, viszont semmilyen védekezési eszközt nem használnak. Ráadásul nők milliói esnek áldozatul nemi erőszaknak vagy erőszakos szexuális magatartásnak, így nekik nincs lehetőségük a szexuális önmegtartóztatás megvalósítására vagy a védekezésre.

Egyre nagyobb teher a munkaképes lakosságnak

Az AIDS súlyos gazdasági következményeit is fontos megemlíteni. 1981-es megjelenése óta 23 millió áldozatot szedett a betegség, 2015-ig pedig várhatóan mintegy 74 millióan fognak kiesni a munkaerőpiacról. Egy ötven országban készített felmérés szerint az elmúlt tíz évben a betegség mintegy egy százalékkal vetette vissza a GDP növekedését, a betegeket ápoló családtagok munkaerőpiacról való kimaradása miatti termeléskiesés pedig megduplázhatja a betegségnek a gazdaságra gyakorolt negatív hatását. Tízéves távlatban a munkaképes lakosság gazdasági és szociális terhei egy-egy százalékkal fognak megnövekedni a kór következtében.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!