hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Irakról veszekedtek a csúcson
Blairt a vallásáról faggatták Balatonöszödön

2004. 10. 25.
A tervezettnél kevesebb résztvevővel zajlott le a Haladó kormányzás című kétnapos konferencia a múlt héten Budapesten és a balatonöszödi üdülőben. Az iraki beavatkozás kérdése a baloldalt is megosztja: parázs vita bontakozott ki az amerikai megszállást teljes mellszélességgel támogató Tony Blair brit, valamint a csapatait Irakból kivonó Zapatero spanyol miniszterelnök között. 



Gyurcsány Ferenc és Tony Blair Budapesten. Egy újdonsült és egy veterán politikus Fotó: Reuters

A magyarországi konferencia egyértelmű sztárja a brit kormányfő volt. Blair az osztályharc helyett a középosztályra koncentráló, államilag garantált jólét helyett esélyegyenlőséget szorgalmazó politikai filozófia egyik fő szószólója nemzetközi szinten. A brit újságok azonban nem annyira a konferencia elméleti vitáival, mint inkább Blair lehetséges katolizálásával foglalkoztak az elmúlt héten. Ismét felröppent ugyanis a hír, hogy a brit kormányfő áttér római katolikus felesége vallására. (Nagy-Britanniában az uralkodónak kötelező az anglikán felekezet tagjának lenni, míg a miniszterelnök vallásával kapcsolatban megoszlanak a vélemények.) Tony Blair mindenesetre Budapesten tagadta az újságírók kérdésére, hogy áttérésre készülne. Amikor a Sky News újságíróinak kérdésére Gyurcsány Ferenc kijelentette, hogy ő római katolikus vallású, Tony Blair nevetve megjegyezte: "Még ez sem győz meg arról, hogy áttérjek."

A tanácskozás egyik fő témája az ENSZ hatékonyabbá tétele volt. "Nem a globalizáció leállítása a cél, hanem az abból adódó lehetőségek kihasználása" – mondta Blair. A terrorizmus kapcsán a brit miniszterelnök kifejtette, hogy az afganisztáni és iraki demokratizálás mellett a közel-keleti rendezés mérsékelheti igazán a terrorizmus kialakulásának okait. Blair és Zapatero között éles vita bontakozott ki Irakról a csúcstalálkozón. Kiszivárgott információk szerint a brit és a spanyol kormányfő közötti szóváltást követően Blair egy Nagy-Britanniából érkezett telefonhívásra hivatkozva idő előtt távozott Balatonöszödről. Az iraki beavatkozás kapcsán Nagy-Britannia az Egyesült Államok legfőbb szövetségesének számít, Spanyolország azonban a kormányváltás után hazahívta katonáit Irakból. A konferencián Gyurcsány Ferenc elmondta, hogy a baloldalnak tartania kell a kapcsolatot az "egyszerű emberekkel", valamint a világ szerencsésebb területein élőknek felelősséget kell vállalniuk a világ legszegényebb régióiban élők iránt. Ugyanakkor nem látja, hogy ilyen áldozatot tudnának hozni Magyarországon az emberek, s akár a GDP egy ezrelékét is ilyen célra tudnák fordítani.

Tony Blair és Gyurcsány még a konferencia előtt közös írásban fejtette ki gondolatait a jövő Európájáról a Népszabadság hasábjain. A szerzők szerint olyan Európai Unióra van szükség, amelyben minden ország – nagy vagy kicsi, régi illetve új tag – egyenlő. "Nekünk a nemzetek uniójára van szükségünk, és nem az »Európai Egyesült Államokra«. Erősíteni kell az unió intézményeit abból a szempontból, hogy biztosítsuk a zökkenőmentes működést 25 taggal is, majd 27-tel vagy még többel" – szögezi le a két miniszterelnök.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!