hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Véget ér az intifáda?
75 százalékkal csökkent az öngyilkos merényletek száma Izraelben

2004. 07. 05.
Véget ér az intifáda? – teszik fel az utóbbi időben egyre gyakrabban a kérdést közel-keleti elemzők és politikusok, abból fakadóan, hogy március óta a palesztinoknak egyetlen öngyilkos merényletet sem sikerült végrehajtaniuk Izrael területén – annak ellenére, hogy a Hamasz széles kör? bosszúhadjáratot hirdetett, miután az izraeli hadsereg a tavasszal likvidálta a palesztin terrorszervezet első számú vezetőit – írja a World Net Daily konzervatív internetes lap.



Hamasz-terrorista egy Kasszam-rakétával a vállán. Átlőnek a falon Fotó: Reuters

Míg a tavalyi év első felében 20 öngyilkos merénylet követelt 141 halálos áldozatot, 2002 első hat hónapjában pedig 25 terrorista rántott a halálba magával együtt 147 izraeli áldozatot, addig az idei évben eddig összesen 2 hasonló jelleg? támadás történt 19 ember halálát követelve. A véghezvitt vagy megkísérelt öngyilkos merényletek száma tehát mintegy 75 százalékkal csökkent az elmúlt év hasonló időszakához képest. Ebben az időszakban sikerült 58 merénylőjelöltet letartóztatni, és több mint száz merényletet meghiúsítani. Izrael ezért úgy véli, hogy a terrorizmus elleni módszerei hatékonynak bizonyultak, a zsidó állam élete fokozatosan visszatérhet a 2000-ben megindult erőszakhullám előtti mederbe.

A Gázai övezetben már befejezett, Ciszjordániában pedig építés alatt álló biztonsági kerítés úgy tűnik, beváltja a hozzá fűzött reményeket, mivel megakadályozza, hogy az öngyilkos merénylők Izrael területére jussanak, emellett a palesztin területen folytatott razziák, valamint az első számú terrorista vezetők célirányos likvidálása megfutamodásra kényszerítették a Hamaszt, az Iszlám Dzsihádot és az al-Aksza Mártírjainak Brigádjait, amelyek láthatólag nem képesek már sikeres támadások megszervezésére.

A kérdés az, hogy vajon mindez ténylegesen az intifáda végét jelenti-e, vagy csak egy átmeneti nyugodt időszakról van szó, amíg a terrorista szervezetek kiheverik az átmeneti "fejetlenséget", és újraszervezik magukat. "Nem kétséges, hogy kudarcot vallottak a PFSZ arra irányuló erőfeszítései, hogy ő szabja meg a fegyverszünet feltételeit, és térdre kényszerítse Izraelt" – jelentette ki Raanan Gissin, Ariel Saron izraeli miniszterelnök szóvivője. Véleménye szerint a palesztin terrorszervezetek súlyos károkat szenvedtek, Arafat nemzetközileg elszigetelődött, a palesztin gazdaság pedig szinte teljesen összeroppant annak következtében, hogy a PFSZ a fegyveres terrortámadások mellett döntött a békés úton való tárgyalás helyett. (Mint ismeretes, az intifádát Jasszer Arafat palesztin vezető azt követően hirdette meg, hogy elutasította a 2000-ben Camp Davidben előterjesztett béketervet.) Gissin rámutatott, hogy míg az intifáda célja Izrael demoralizálása volt, gazdaságának megtörése és vezetésének térdre kényszerítése a palesztin követelések előtt, addig az erőszak saját maguk ellen fordult.

Hamasz-közeli források szerint is az öngyilkos merényletekért elsődlegesen felelős terrorszervezet súlyosan megroppant az elmúlt időszakban, mivel a támadásokat finanszírozó pénzügyi keretei jelentősen megcsappantak amellett, hogy számos vezetőjét elvesztette. A névtelen hírforrás állítása szerint legalább két évbe fog telni, míg a Hamasz összeszedi magát.

Ugyanakkor Izraelben többen attól tartanak, hogy az erőszak új formát fog ölteni: a palesztinok, akik nem tudnak Izraelbe beszivárogni, új eszközökhöz nyúlhatnak, mégpedig hosszú hatótávolságú aknavetőkkel és rakétákkal támadhatják majd Izrael belterületét. Ezt az aggodalmat támaszthatják alá a hét eleji események, amikor a Gázai övezetből több házi gyártmányú rakéták lőttek ki izraeli városokra, aminek eddig két halálos áldozata, és összesen több tucat sebesültje volt.

Gissin szerint azonban Izrael a palesztinok értésére fogja adni, hogy "bármilyen nem? erőszakot is alkalmaznak ellenünk, az semmi mást nem fog számukra eredményezni, csak rombolást. Azzal együtt fognak ők is elveszni." Izrael valóban ezúttal sem hagyta megtorlás nélkül a polgárait ért támadásokat. "A terror elleni háború zajlik, és folytatni fogjuk a terroristák elleni harcot a kivonulási tervtől függetlenül" – mondta Saron miniszterelnök, aki az újabb erőszakhullám ellenére továbbra is tartja magát a kivonulási tervéhez, mely szerint 2005 végére Izrael kivonul a Gázai övezetből.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!