hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Koalíció helyett széthúzás
Az iraki lázadók iskolás gyerekeket robbantottak fel

2004. 04. 26.
Az elmúlt napok Irakban elkövetett terrorcselekményei következtében április lett az iraki háború eddigi legvéresebb hónapja. Több mint száz, a koalíciós erők kötelékében szolgálatot teljesítő katona vesztette életét az elmúlt három hétben, és egyre több az iraki és külföldi civil áldozat is. A terror politikai téren is rombol: Spanyolország kapitulált. Az új kormányfő, José Luis Zapatero választási ígéretét is túlteljesítve azonnali hatállyal hazarendelte Irakban állomásozó 1300 katonáját. A spanyol példát más, eddig szövetséges országok is követték, ugyanakkor számos ország további támogatásáról biztosította az Egyesült Államokat a terror elleni küzdelmében. Eközben felállították Bagdadban a Szaddám Huszein perét lefolytató bíróságot.



A gyerekeket szállító iskolabusz maradványai Bászra városában. Féktelen aljasság Fotó: Reuters

Az új spanyol miniszterelnök, José Luis Zapatero beiktatásának másnapján kijelentette, hogy "amint lehet", hazarendeli az Irakban állomásozó 1300 spanyol katonát, mivel "semmilyen jel nem mutatja, hogy a helyzet Spanyolország számára kielégítően megváltozna az adott határidőre". Választási ígéretében ugyanis ahhoz kötötte a csapatkivonásra vonatkozó döntését, hogy az ENSZ átveszi-e vagy sem a politikai és katonai irányítást a közel-keleti országban június 30-át követően. 

A spanyol döntés hatására a közép-amerikai Honduras, amely eddig az amerikaiak szoros szövetségese volt, hétfőn bejelentette: "amint lehet", kivonja 370 katonáját, akik az aknamentesítésben és az egészségügyi misszióban láttak el feladatokat. A Dominikai Köztársaság elnöke, Hipolito Medzsia ugyanakkor kijelentette, hogy az ország 300 fős kontingense
letölti iraki mandátumát. (Spanyolország saját csapatain kívül – elsősorban nyelvi okokból – biztosította mintegy további ezer salvadori, dominikai és
hondurasi katona irányítását.) 

A thaiföldi miniszterelnök, Thaksin Sinavatra is bejelentette, hogy kivonja 450 katonáját, ha Irak veszélyessé válik.

A 9500 katonáját Dél-Irakban állomásoztató Lengyelország bejelentette, hogy az eddig spanyol parancsnokság alatt álló katonái folyamatosan dolgoznak a feladatok átvételén az egység operatív működésének biztosítása és a katonák biztonsága érdekében, azonban nehézséget jelent számukra a kivonuló kontingens pótlása. Ugyanakkor lehetséges, hogy mandátumuk szeptemberi lejártakor hazarendeli Irakban állomásozó 2400 katonáját.

A bejelentésre reagálva George W. Bush amerikai elnök sajnálatát fejezte ki, és egy telefonbeszélgetés során hangsúlyozta annak jelentőségét, hogy a "jövőben minden lépést nagy körültekintéssel kell meghozni annak érdekében, hogy ne adjanak a terroristáknak hamis biztonságérzést". 

Silvio Berlusconi olasz miniszterelnök kijelentette, hogy nem enged a terrornak, és az olasz csapatokat nem vonja ki az országból, annak ellenére, hogy a múlt héten négy olasz biztonsági őrt ejtettek túszul, akiknek szabadon bocsátása fejében az olasz csapatok kivonulását követelik. Berlusconi kedvező hírekre számít a túszok sorsát illetően (annak ellenére, hogy a négy túsz közül egyet már megöltek, és a többiek sorsáról egyelőre nem lehet bizonyosat tudni). 

Ausztrália további iraki jelenlétéről biztosította Washingtont, mondván, hogy nem hajlandó térdet hajtani a terror előtt. Aggodalmának adott hangot, hogy ha a spanyol példát más országok is követni fogják, az az iraki biztonságot áshatja alá, és a terroristák búvóhelyévé teheti az országot. Albánia, amely eddig csak szimbolikus jelenlétével támogatta a koalíciós erőket, biztosította az Egyesült Államokat, hogy kész megerősíteni katonai jelenlétét Irakban. Ukrajna is jelezte, hogy kész Irakban állomásozó katonáinak számát tovább növelni. A frissen választott szlovák elnök, Ivan Gasparovic, aki eddig ellenezte országa jelenlétét a közel-keleti országban, most kijelentette, hogy a világméretűvé váló terrorizmus indokolttá teszi jelenlétüket. "Vonuljunk ki Irakból, adjunk szabad kezet a terroristáknak, és távozzunk mint legyőzöttek, vagy pedig tegyünk meg mindent annak érdekében, hogy megállítsuk a terror továbbterjedését?" – tette fel a kérdést Gasparovic. 

A spanyol bejelentést viszont üdvözölte Muktada asz-Szadr síita vallási vezető, aki az eddig a spanyol erők által felügyelt szent városban, Nadzsafban bujkál. Miután érezhetővé vált a városban a spanyol jelenlét visszavonulása, asz-Szadr parancsot adott a Mehdi Hadseregnek a spanyolok elleni terrorakciók beszüntetésére.

Tovább folytak a tárgyalások az iraki és a koalíciós erők között a helyzet stabilizálására Fallúdzsában. Washington hetvenhétmillió dollárt ígért a város helyreállítására, míg az Iraki Kormányzótanács, a koalíció ideiglenes hatósága, valamint helyi tisztségviselők ígéretet tettek arra, hogy minden lehetséges lépést megtesznek egy valós és tartós tűzszünet elérése érdekében. Ennek ellenére Fallúdzsában szerda reggel újraéledtek a harcok az amerikai haditengerészet erői és a felkelők között. 

A Bagdadtól délre fekvő Bászra városát is robbanássorozat rázta meg a szerda reggeli csúcsforgalom idején, amikor öt, gépkocsiba rejtett pokolgép robbant fel összesen négy rendőrőrs közvetlen közelében. A rendőrségi épületeket célba vevő merényleteknek 68 halálos áldozata és mintegy száz sebesültje van. Az áldozatok nagy része civil volt, sőt egy iskolásokat szállító busz is a merénylet áldozata lett, aminek következtében 18 gyermek is életét vesztette. Az első, rendőrnek álcázott öngyilkos merénylőt 30 perc múlva követte a második, így az első robbanás helyszínén összegyűlt tömegben robbant fel a második bomba. A helyszínre igyekező koalíciós erőket a tömeg kövekkel dobálta meg.

Mi a megoldás?

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!