hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Karácsony terrorkészültségben

2004. 01. 05.
A karácsonyi ünnepnapok több országban is félelemben és fokozott védelmi készültségben teltek el: Londonban szigorú biztonsági intézkedéseket hoztak, az Egyesült Államokban kettes fokozatú terrorkészültséget vezettek be. Merényletet kíséreltek meg Pervez Musarraf pakisztáni elnök ellen, s a spanyol hatóságok még időben hiúsítottak meg egy terrortámadást, amit baszk terroristák Madrid második legnagyobb pályaudvarán akartak véghezvinni. Szaúd-Arábiában pedig robbanóanyaggal megrakott kétüléses repülőgépeket találtak a repülőtér közelében, amelyet öngyilkos merénylők egy brit utasszállítónak készültek nekivezetni. Amerikai hírszerzési információk szerint terroristák célpontja lehet a jövő hónapban első útjára induló Queen Mary luxus óceánjáró is.  A Scotland Yard egész Londonra érvényes terrorfigyelmeztetést adott ki, és minden korábbinál szigorúbb biztonsági intézkedéseket foganatosított az Egyesült Államok londoni nagykövetsége körül. A brit rendőrség közleménye szerint a szigorítást nem valamely konkrét terrortámadási tervről szóló értesülés indokolta, csupán "az amerikai érdekeltségekkel kapcsolatos, folyamatos biztonsági aggályok" miatti elővigyázatosság tette szükségessé.



A fenyegetések miatt lezárták a Szent Péter térre vezető utakat. Zarándoklat csak gyalog Fotó: Reuters

Az amerikai védelmi miniszter ezzel egyidejűleg bejelentette, az Egyesült Államokat valós terrorveszély fenyegeti. Donald Rumsfeld az ünnepek idejére kettes fokozatúra emelte a terrorkészültséget, a Védelmi Minisztériumban egy esetleges terrortámadás elhárítására rendelt el gyakorlatot, és a légi ellenőrzés szigorítását is meghagyta. Mint az utasításokból kiderült, az Egyesült Államokban most leginkább atomerőműveknél tartottak merénylettől.

Szaúd-Arábiában robbanószerrel megpakolt kisrepülőket vezettek volna felszállásra készülő brit utasszállítóknak helyi terroristák. Egy brit lap értesülései szerint az akciót a szaúdi hatóságok az "utolsó pillanatban" akadályozták meg. 

A merényleteket Paul Mercer, az ellenzéki konzervatívok belbiztonsági szóvivője szerint a rijádi repülőtéren tervezték végrehajtani. A merénylők a tervek szerint a kisrepülőkkel nekihajtottak volna a felszálláshoz készülő utasszállítóknak. A Mail on Sunday szerint a legvalószínűbb célpont a British Airways (BA) valamelyik szaúdi járata lett volna. A BA nagy befogadóképességű, úgynevezett széles törzsű Boeing 777-eseket közlekedtet rijádi járatain; ezeken a gépeken háromszáznál is többen utazhatnak. 

A La Repubblica című lap tudósítása szerint az izraeli titkosszolgálat a hónap elején arról tájékoztatta az olasz hatóságokat, hogy az al-Kaida keresztény létesítményeket támadhat meg az év végi ünnepek alatt. Giuseppe Pisanu belügyminiszter láthatóan komolyan vette a Moszad figyelmeztetését: parancsára tizenkétezer rendőrt és négyezer katonát vezényeltek ki az országban mintegy nyolcezer, terrortámadásoknál szóba jöhető célpont védelmére. Az olasz hatóságok különösen Vatikánvárosra nézve vezettek be óvintézkedéseket: az olasz rendőrség minden éjszaka lezárta az oda vezető sugárutat a közlekedés elől, de a pápa karácsonyi üzenete és Urbi et Orbi áldása alatt is folyamatosan helikopterek köröztek a Vatikán felett. A fokozott óvatosság a bevásárlókkal zsúfolt nagyobb kereskedelmi központokra, valamint a velencei, torinói, milánói, pisai és bolognai repülőterekre és híresebb keresztény kegyhelyekre is vonatkozott – ezek némelyikét páncélos járművek is őrizték. 

Nem enyhítette a feszült helyzetet Silvio Berlusconinak a Libero című lapban megjelent állítólagos nyilatkozata, mely szerint megerősített értesülések szólnak amellett, hogy az év egyik legforgalmasabb napján terrortámadás fenyegeti a milánói metrót, valamint az ünnepek alatt terroristák egy eltérített repülőgéppel, az égből támadhatnak a Vatikánra. A miniszterelnök a bejelentés szerint éppen a terrorizmus veszélye miatt töltötte a karácsonyt Rómában, hogy a helyzetet kezelni tudja. "Biztos vagyok abban, hogy védelmi intézkedéseink magas szintűek. Ha valóban ezt tervezték, nem tudják végrehajtani a támadást" – bátorított a lap szerint a kormányfő, aki azóta cáfolta a jobboldali, s hozzá mindeddig messzemenően lojális szerkesztő által idézett kijelentéseit. A kormányfő hivatala hozzátette, Berlusconi nem adott interjút a lapnak, csupán magánbeszélgetést folytatott annak újságírójával.

Megúszott merényletek

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!