hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2004. 01. 02. (VIII/1) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Pokoli hajnal

Az előzetes számadatok szerint mintegy 20 ezer – egyes becslések szerint akár 30 ezer – ember vesztette életét, és legalább kétszer ennyien sérültek meg annak a földrengésnek a következtében, amelyik péntek hajnalban szinte a földdel tette egyenlővé az Irán dél-keleti részén fekvő Bám városát. A nemzetközi segítséget először elutasító iráni kormány, miután felmérte az évszázad eddigi legsúlyosabb természeti katasztrófájának súlyosságát, végül kérte és elfogadta a külföldi kormányok és szervezetek által nyújtott segítséget.

Karácsony terrorkészültségben

A karácsonyi ünnepnapok több országban is félelemben és fokozott védelmi készültségben teltek el: Londonban szigorú biztonsági intézkedéseket hoztak, az Egyesült Államokban kettes fokozatú terrorkészültséget vezettek be. Merényletet kíséreltek meg Pervez Musarraf pakisztáni elnök ellen, s a spanyol hatóságok még időben hiúsítottak meg egy terrortámadást, amit baszk terroristák Madrid második legnagyobb pályaudvarán akartak véghezvinni. Szaúd-Arábiában pedig robbanóanyaggal megrakott kétüléses repülőgépeket találtak a repülőtér közelében, amelyet öngyilkos merénylők egy brit utasszállítónak készültek nekivezetni. Amerikai hírszerzési információk szerint terroristák célpontja lehet a jövő hónapban első útjára induló Queen Mary luxus óceánjáró is.  A Scotland Yard egész Londonra érvényes terrorfigyelmeztetést adott ki, és minden korábbinál szigorúbb biztonsági intézkedéseket foganatosított az Egyesült Államok londoni nagykövetsége körül. A brit rendőrség közleménye szerint a szigorítást nem valamely konkrét terrortámadási tervről szóló értesülés indokolta, csupán "az amerikai érdekeltségekkel kapcsolatos, folyamatos biztonsági aggályok" miatti elővigyázatosság tette szükségessé.

Kadhafi leszerel

Moamer el-Kadhafi, Líbia vezetője a közelmúltban bejelentette: országa felszámolja tömegpusztítófegyver-programját, és kész feltétel nélkül együttműködni a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (IAEA) ellenőreivel. A meglepő lépés nem volt előzmények nélküli, hiszen Washington és London már kilenc hónapja titkos tárgyalásokat folytatott Tripolival a fegyverprogram kérdésében, de sokak szerint a líbiai diktátornak a végső lökést Szaddám Huszein kézre kerítése adta meg. A tárgyalásokat ugyanis Kadhafi az iraki háború megkezdésekor maga kezdeményezte, az egyezség pedig az iraki diktátor elfogása után szinte azonnal létrejött. A döntés világszerte pozitív visszhangra talált, ám néhány szakértő Kadhafival szemben óvatosságra int.

Kísért a múlt

A súlyos belpolitikai válság miatt a hétvégén előrehozott választásokat tartottak Szerbiában. A radikális nacionalista irányzat újra erősödött – igaz, azok száma is jelentősen csökkent, akik az adott szituációban egyáltalán szavazni kívántak. 

Belföld

Mindenki megszenvedte

Interjú Csabai Lászlóné kormánymegbízottal, a Nemzeti Lakásprogram Iroda vezetőjével 

Plázázó koldus és királyfi

A város határában Európa-méret? körforgalom fogad bennünket, amelyből hosszas tájékozódás után kiderül, hogy irányváltoztatás nélkül jutunk a centrumba. A régi korok hangulatát idéző belváros útvesztőiben kanyarogva, többször megállva végül útbaigazítanak: Félix-fürdő felé induljanak, onnan már látszik a Lótusz. A Magyarországon már híressé-hírhedtté vált bevásárlóközpont szokatlan látványával valóban uralja a környéket. A kelet-európai diszharmónia teljes. A környéken mindenhol lepattant tízemeletes panelek, és velük szemben a csillogó-villogó pláza. Az építtető Mudura Sándor, Medgyessy Péter barátja. Egyes politikai híresztelések szerint a román üzletember érintett a brókerbotrányban. Fiának magyarországi vagyonát az ügyészség a napokban zárolta. Mudura rendkívül felháborítónak nevezte az ügyészség eljárását és komoly ellenlépéseket ígért. 

Karácsony az ingyenkonyhán

Több mint egymillió ember él ma úgy hazánkban, hogy a rezsi kifizetése után mindössze 3500 forintja marad havonta. Két-háromszázezer család kizárólag szociális ellátásból tartja fönn magát, félmillió családnak van közüzemi vagy kamattartozása – áll a Szociális Szakmai Szövetség legújabb, országos felmérésében. Kétmillió ember helyzete a gazdasági növekedés ellenére sem javult – sok esetben romlott – az elmúlt években.

Hit és értékek

Afrika sűrűjében

A Kongói Demokratikus Köztársaság nem tartozik a leglátogatottabb turisztikai látványosságok közé Afrikában. Az Egyenlítő mentén elterülő hatalmas méret? ország azonban nem a látnivalók hiánya miatt nélkülözi a turistákat, hiszen négy olyan nemzeti parkkal is büszkélkedhet, amelyet az UNESCO a világörökség részévé nyilvánított, nem beszélve az egyéb látnivalókról. Az egzotikus állat- és növényvilág szerelmeseit sokkal inkább a feszült politikai helyzet riasztja el. Úti beszámolónkból az is kiderül, hogy miért.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!