hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Hetvenmillió szavazat a tét
Figyelmeztetés Bushnak

2004. 01. 12.
"Amennyiben Bush elnök felelősséget vállal abban, hogy Izraelt rákényszeríti Kelet-Jeruzsálem átengedésére a palesztinoknak, igen sok támogatót veszít az evangéliumi keresztény szavazók közül" – figyelmeztetett egy decemberben tartott konferencián Pat Robertson, a konzervatív Keresztény Koalíció alapítója. Az izraeli Herzliában megrendezett biztonsági és stratégiai konferencián felszólalt Joschka Fischer német külügyminiszter is, aki hangsúlyozta, hogy Európában "senki nem vonja kétségbe Izrael jogát arra, hogy megvédje állampolgárait", akár a biztonsági kerítés segítségével is, amennyiben az az 1967-es fegyverszüneti határ nyomvonalát követi.

A nemzetközi konferencia témája az izraeli biztonsági politikával kapcsolatos stratégiai kérdések voltak. A Jerusalem Post cím? izraeli napilap nemzetközi kiadása beszámolt arról, hogy a tanácskozáson Robertson az általa 600 millióra becsült nemzetközi evangéliumi keresztény közösség nevében azt kérte Izraeltől: "ne kövessenek el nemzeti öngyilkosságot" azáltal, hogy feladják Kelet-Jeruzsálemet és "szellemi örökségük felbecsülhetetlen érték? szimbólumait". A korábban a republikánus párt színeiben az elnökjelöltségre is pályázó televíziós személyiség évtizedek óta szorgalmazza azt, hogy a keresztények – elsősorban a mintegy hetvenmillió főt kitevő amerikai evangéliumi hívők – nyújtsanak támogatást Izraelnek.

Erre a szolidaritásra az elmúlt években Izraelben is egyre inkább számítanak. Január elején egy knesszet-képviselő, Juri Stern kezdeményezte, hogy a törvényhozók között alakuljon egy csoport az evangéliumi keresztényekkel történő kapcsolattartásra. A moszkvai születés? Stern, aki a Nemzeti Uniópárt elnöke, egy amerikai konzervatív rádiós talk show vendégeként elmondta, hogy évek óta tervez egy ilyen együttműködést. "Eljött az ideje annak, hogy parlamenti szinten összefogjunk azokkal a keresztény szervezetekkel, akik innen Izraelből vagy külföldről segíteni akarnak nekünk, hogy leküzdjük a bürokratikus akadályokat és a még fennálló bizalmatlanságot" – mondta Stern, aki szerint az izraeli–keresztény együttműködés már évtizedekre tekint vissza, de a képviselő szükségesnek tartja, hogy országa közvéleménye jobban megismerje azt a támogatást, amelyet "a jelenlegi kritikus helyzetben az evangéliumi keresztények nyújtanak". Az orosz származású, a nyolcvanas években ellenzékiként tevékenykedő, majd Izraelbe emigráló képviselő elmondta, hogy korábban Amerikában elsősorban a demokratáktól számíthattak támogatásra, Európában pedig a baloldali és liberális pártoktól, ám mostanra ez alaposan megváltozott: "Egyszer csak egy olyan világban találtuk magunkat, amelyben a liberálisok és a baloldal mélyen Izrael-ellenessé vált, míg a konzervatív csoportok a legerősebb támogatóink. Ők megértik annak a harcnak a valódi természetét, amelyet most vívunk" – állítja Stern. Joschka Fischer az izraeli érdekeket figyelembe vevő véleményével kisebbségben van még saját pártján belül is, ahol a legtöbben – Ilka Schröder zöldpárti német képviselőnő szerint – a palesztinokat "az imperialista világérdekek klasszikus áldozatának tartják".

Amerikai politikai elemzők szerint az evangéliumi keresztények – akiknek 2000-ben több mint 80 százaléka George W. Bushra szavazott – támogatására idén novemberben még nagyobb szüksége lehet az elnöknek az újraválasztásához. Ezt a támogatást azonban gyengítheti, hogy Bush a közel-keleti útitervként ismert békekezdeményezés részeként támogatja a palesztin állam 2005-ben történő megalakítását. Pat Robertsonhoz hasonlóan ezt sokan ellenzik a konzervatív keresztény táborban. (A témához kapcsolódó interjú Wadie Abunasszar palesztin aktivistával a 15. oldalon olvasható.)

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!