hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2004. 01. 09. (VIII/2) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

A hidegháború Grúziában folytatódik

Mihail Szaakasvili nagyarányú győzelmet aratott a múlt hétvégi grúziai elnökválasztáson azzal az ígéretével, hogy rendbe hozza a kaukázusi ország gazdaságát: felszámolja a korrupciót és szeparatizmust, melyek ugyancsak túljburjánzanak a Szovjetunió szétesése és Grúzia függetlenné válása óta. Az új elnökre vár a demokratikus és piacgazdasági reform végrehajtása is. Szaakasvili igyekszik nem elkövetni elődjének, Eduard Sevardnadzénak hibáit, s korrupcióellenes harcában ígéretei szerint nem kíméli majd az előző elnök vagyonát sem. Helyzetét bonyolítja, hogy országa, ez a stratégiailag fontos helyen fekvő köztársaság az épülő Kaszpi-tengeri olajvezeték miatt Kelet és Nyugat ütközőzónája lett. 

Mulasztás vagy merénylet?

Továbbra sem tudják kiemelni annak a Boeing 737-esnek a fekete dobozait, amely múlt szombat hajnalban zuhant a Vörös-tengerbe, nem sokkal az egyiptomi Sarm-el-Seikből történt felszállását követően. Az egyiptomi Flash Airlines járata 148 ember életét követelő tragédiájának okát ezért csak találgatni tudják a szakértők. A roncsok felkutatását elsősorban francia mentőegységek végzik – egyiptomi felügyelet mellett – mivel az összesesen 133 francia állampolgár halálát okozó szerencsétlenség a francia polgári repülés történetének eddigi legsúlyosabb balesete.

A halottkém vihart kavart

A brit sajtó ismét Diana hercegnő nevével van tele. A hirtelen érdeklődés oka nem más, mint hogy a szigetországban – a hercegnő hat évvel ezelőtti halála óta most először – vizsgálatot rendeltek el a Párizsban történt autóbaleset hátterének tisztázására. Ennek kapcsán a korábbi udvari halottkém a nyilvánosság előtt kijelentette: Diana hercegnő nem volt terhes.

Levélbombák EU-szerte

Az utóbbi hetekben megsokszorozódtak az európai intézmények vezetői elleni levélbomba-támadások. Az Európai Bizottság elnökével, Romano Prodival kezdődött sorozat hat újabb támadással folytatódott, szerencsére egy esetben sem történt személyi sérülés. 

Hetvenmillió szavazat a tét

"Amennyiben Bush elnök felelősséget vállal abban, hogy Izraelt rákényszeríti Kelet-Jeruzsálem átengedésére a palesztinoknak, igen sok támogatót veszít az evangéliumi keresztény szavazók közül" – figyelmeztetett egy decemberben tartott konferencián Pat Robertson, a konzervatív Keresztény Koalíció alapítója. Az izraeli Herzliában megrendezett biztonsági és stratégiai konferencián felszólalt Joschka Fischer német külügyminiszter is, aki hangsúlyozta, hogy Európában "senki nem vonja kétségbe Izrael jogát arra, hogy megvédje állampolgárait", akár a biztonsági kerítés segítségével is, amennyiben az az 1967-es fegyverszüneti határ nyomvonalát követi.

Belföld

Népszerűtlenségre utazik?

A rendszerváltás óta egyetlen miniszterelnök sem üdült annyit, mint Medgyessy Péter. És egyik sem követte el azt a baklövést, hogy Kuba után Thaiföldet választotta volna a téli pihenés helyszínéül. Vagy szó sincsen baklövésről? Egyáltalán van köze az állampolgároknak ahhoz, hogy mire költ magánvagyonából a kormányfő? 

Kampánykezdés

Demszky Gábor főpolgármester, Fodor Gábor, az SZDSZ parlamenti frakciójának vezető-helyettese és Szent-Iványi István, az SZDSZ ügyvivője a liberális értékválasztó program elindításáról tartott sajtótájékoztatót Budapesten, a Nyugati téren. A képen balról: Szent-Iványi István, Fodor Gábor és Demszky Gábor Fotó: MTI

Nincs más választás?

– A Magyar Nemzetben megjelent írásában hangosan gondolkodott arról, hogy elegáns és férfias dolog lenne az MSZP részéről egy előrehozott választás kezdeményezése. Komolyan gondolta?– Ez egy felvetés, egy javaslat. Természetesen ahogy írom is a cikkemben – ez egy a lehetséges forgatókönyvek közül. Nekem az a kiindulópontom, hogy Magyarországon 2003 végére egy válságos belpolitikai állapot alakult ki. Benne van a levegőben, hogy rendkívüli a feszültség a jobb- és baloldal között. Ebből adódóan nincs nyugodt állapot a társadalomban, a közéletben, ezért keresni kell a megoldásokat. Ilyen rendkívüli helyzetben az előrehozott választásokkal is lehetséges a feszültség enyhítése.

Mit néztünk az ünnepek alatt?

Idén karácsonykor ismét a könnyed műsorok, vígjátékok, valamint a bibliai témájú filmek vonzották leginkább a nézőközönséget a televíziók képernyője elé. Szilveszterkor pedig elmaradhatatlannak tűnik az esti kabaré, amely legalább az ország lakosságának a felét szórakoztatta.

Hit és értékek

Kik állnak a szórakoztatóipar mögött?

Világszerte, de különösen a nyugati kultúrkörbe tartozó országokban az új esztendőbe önfeledt szórakozással, kikapcsolódással, "a hámból való kirúgással" szokás átlépni. Ez az a nap, amikor a média minden formájának egyszeriben az emberek szórakoztatása lesz a legfőbb feladata, a tévét, rádiót elözönlik a kabaréműsorok, vígjátékok, és már a kádárista nyolcvanas évek Szuperbolái óta elmaradhatatlan kellékei a szexuális tartalmú műsorok. Habár ez ma már egyre kevésbé tűnik fel, tekintve a "bulikultúra" térhódítását, amelynek éppen az a fő életfilozófiája, hogy minden nap egyformán alkalmas a szórakozásra, a kikapcsolódásra, de Szilveszter estéje e szerint a felfogás szerint kifejezetten másra nem is való. 

Teológusok a Tilosban

Az elmúlt hetekben a magyar médiában ismét reflektorfénybe került egy körülbelül 1800 éves, régi gondolat, amely szerint a názáreti Jézus törvénytelen gyermek volt, vagy ha nem volt is az, mégis ettől az előítélettől övezve kellett felnevelkednie. Azóta az egyházak egy része kissé inkvizíciós hangulatban a Tilos Rádió betiltását követeli, arra azonban egyikük sem tért ki nyilatkozatában, hogy vajon igaz lehet-e ez az állítás, vagy sem.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!